Mizuna

rode-en-groene-mizuna43Mizuna, oorspronkelijk uit China waar het bekend staat als Xiu cai, is een bladgroente met een zachte mosterdsmaak (wordt ook Japanse mosterdsla genoemd). Het is een Japans raapsteel-ras met een mild peperige smaak. Mizuna, groeit als een grote rozet van fijne, ingesneden donkergroene blaadjes. Qua vorm lijkt het een beetje op rucola, maar rucola is taaier en pittiger. Mizuna blad kan ook dunner en spitser zijn, meer richting de vorm van matig krullende krulandijvie. Er bestaat naast de groene mizuna ook een rode variant. Mizuna is zeer geschikt in een gemengd slaatje of wordt gestoomd zoals andere bladgroenten (bv. spinazie). Mizuna kan gekookt worden en is ook bruikbaar in de wok. Wanneer het warm wordt klaargemaakt, krimpt het tot half het volume. In Japan gaat mizuna traditioneel op het laatste moment in de soep, stoofpot of stamppot. Het is ook geschikt voor in de salade, als garnering van vleesschotels en ook om te roerbakken.
Nauw verwant met Mizuna is Mibuna, met iets langere en smallere bladeren en afgeronde top.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s