Koolraap

koolraap43Koolraap is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Koolrapen zijn grote knollen die een rode, gele of groenige schil hebben. Het harde vruchtvlees van de koolraap is geelachtig van kleur. Het jonge blad van de koolraap-plant wordt ‘snijmoes’ of ‘snijkool’ genoemd en wordt eveneens gegeten. Tegenwoordig wordt raap nog maar weinig gegeten en worden ze ingedeeld onder ‘oude en vergeten groenten’.
Koolraap wordt vaak verward met de knolraap. Dit komt niet alleen doordat de koolraap vaak knolraap genoemd wordt, maar ook doordat sommige rassen knol- of meiraap erg op koolraap lijken. Om de verwarring nog groter te maken worden beide soorten ook wel kortweg raap genoemd. De koolraap is de grootste van de twee, een stuk harder en minder zoet van smaak. De knolraap of meiraap echter is kleiner en zoeter. De koolraap is geelachtig van binnen, waar de meeste meirapen wit zijn, hoewel ook het omgekeerde voorkomt. De knol van de koolraap vormt zich bovenin de penwortel, en is daarmee een wortelknol, terwijl bij de meiraap ook de aansluitende stengelbasis verdikt is. De koolraap kan goed tegen kou en is een typische wintergroente (verkrijgbaar vanaf oktober tot en met maart), wat voor de meiraap – zoals de naam al zegt – niet geldt. Koolraap kan je gekookt of gestoomd eten. Je kan de groente tot puree maken, opvullen of zelfs frituren. Om de koolraap schoon te maken, snij je eerst de harde bovenkant weg, daarna kan je de groente schillen en in blokjes of repen snijden en verwerken. Ze smaakt het best in combinatie met andere wintergroenten als aardappelen, wortel en pompoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s