Groene Kool

savooikool43Savooikool of groene kool is een sluitkool, hij behoord tot de familie van de kruisbloemigen en is een koolgewas. Savooikool is de meest winterharde van alle sluitkolen, maar de temperaturen van strenge winters kunnen ze niet aan. Je kunt een savooikool het hele jaar door verkrijgen, zoals bijna alle andere kolen, maar wordt evenwel beschouwd als een typische wintergroente. Savooikool is rijk aan vitamine C, calcium, fosfor en kalium.
Het blad van de savooikool is gebobbeld en gekruld. De bladrand is gekroesd. Men onderscheidt groene en gele savooi: de groene is donkergroen en de gele, vooral bekend in Nederland, is lichtgroen. Gele savooikolen zijn veel vaster en zwaarder. Bij aankoop moeten de bladeren frisgroen zijn en niet verlept. Bloemdaalse-gele-savooikool43Een verse savooikool heeft donkergroene buitenbladeren die los van de kern zitten. Het binnenste is best iets lichter groen en moet stevig en compact zijn. Een savooikool met gele bladeren is niet vers meer en gaten in de buitenste bladeren duidt op de aanwezigheid van slakken of rupsen. Savooikolen bewaren in een koele ruimte gaat minder vlot dan bij rode en witte kool, omdat savooikolen veel losser zijn en niet die dikke waslaag bezitten om hen tegen uitdroging te beschermen. Het gele ras kun je langer bewaren. Gesneden savooikool bewaar je het best afgedekt in de ijskast. Daar blijft hij 1 tot 2 dagen goed. Bij het schoonmaken verwijder je de harde buitenste bladeren en de stronk. Was de kool zorgvuldig omdat er in de groeven weleens zand durft achter te blijven. Snijd de kool in vieren en schaaf of snijd hem langs de zijkant in repen. Je kunt savooikool wokken, stoven, stomen, koken, blancheren, … Savooikool is heerlijk in soepen en salades en bij allerlei winterse bereidingen, maar wordt vooral gebruikt in stoemp/stamppot of hutsepot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s