Avocado

Avocado is een frisse, oliehoudende peervormige vrucht van de avocadoboom.
Er bestaan een vierhonderdtal variëteiten van avocado’s. De schil van avocado’s is meestal relatief hard, groen tot zwart en licht geribbeld. Het zachte en romige vruchtvlees is licht groen of geel van kleur. Binnenin bevindt zich een grote, ronde pit. De pit wordt voor consumptie verwijderd. De vrucht kan ongeveer een vuist groot zijn. De avocado bevat een grote hoeveelheid essentiële vetzuren.
De avocado rijpt niet op de boom, zoals de andere vruchten, maar pas nadat hij geoogst is. Als je er koopt, moeten ze vast zijn en mogen ze geen vlekken hebben. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de avocado. Een avocado is rijp als de schil een beetje meegeeft bij lichte druk met je vingers.
Als je het rijpingsproces van de avocado wilt versnellen, rol hem dan in krantenpapier of leg hem naast andere fruitsoorten die ethyleen afscheiden (zoals appelen of bananen). Als je het rijpingsproces wilt stopzetten, bewaar ze dan in de groentebak in je koelkast: daar blijven ze nog 8 à 10 dagen goed.
De meest gekende avocado’s in België en Nederland is de ‘Fuerte’, met de vorm van een peer en een donkergroene schil die fijn en glanzend is. En de ‘Hass’, met zijn zwarte en oneffen schil. Zie ‘Fuerte’ en ‘Hass’ avocado voor meer info.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s