Andijvie

andijvieAndijvie is een robuuste, chicorei-achtige plant, die tot de bittere slasoorten behoort. Het is een kwetsbare groente, die het liefst zo snel mogelijk na aankoop moet worden gegeten. De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en heeft daardoor een kortere kooktijd. Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden, apart of als stamppot. Andijvie kan je ook perfect stoven of koken, maar na het koken dient het in een vergiet uit te lekken.
Eigenlijk hoort andijvie, zoals witloof, bitter te zijn, maar niet iedereen valt voor bitterheid! De bittere smaak van andijvie kan men verminderen door de sla te wassen met lauwwarm water. Snij de middenstengel en de nerven van de bladeren eruit en de bittere smaak zal ook al een stuk minder zijn. De lichtgele, malse binnenbladeren smaken beter dan de buitenste bladeren. Ze zijn minder bitter en minder taai. Het gele hart kan rauw gebruikt worden in een salade of stamppot. Andijvie is ook een stuk minder bitter van smaak, als men deze bladgroente roerbakt/wokt. Krulandijvie of frisee is een variëteit met lichtgroene gekrulde bladeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s