Kwartel

KwartelsvKleine schuwe en gedrongen vogel met korte staart en relatief grote vleugels. Aardekleurig en bruingestreept met een witte oogstreep. Op de rug vormen langere lengtestrepen twee duidelijke banden. Het mannetje heeft een donkerder kop dan het vrouwtje en is iets groter. In het wild zijn kwartels zeldzaam geworden en mogen daarom in Nederland en België niet gejaagd worden. Wilde kwartels hebben een vollere smaak dan vetgemeste gefokte kwartels.
Kwartels worden gefokt als vlees- en eierproducent. Kwarteleitjes zijn een ware delicatesse. Kwartels vindt men meestal panklaar bij de poelier. Ook in de supermarkt zijn ze vlot verkrijgbaar. Verschillende industriële kwekerijen leveren het kwartelvlees aan, voornamelijk uit Frankrijk en Italië. Ze wegen 150 tot 200 gr en worden geslacht als ze vet en rond zijn. Het vlees van een vetgemeste kwartel is minder vol van smaak. Als je gevogelte aankoopt, moet je erop letten dat het vel droog en zacht is. Het vel mag niet kleverig zijn. Kwartels worden steeds gebardeerd bereid (omwikkeld met plakjes spek). Ze kunnen dan geroosterd, gegrilleerd, gestoofd of gevuld worden. Vaak worden kwartels op een sneetje toast gepresenteerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s