Gevogelteproducten

Gans

Foie Gras

foie-gras-blok43Ganzenlever of foie gras (Frans: vette lever) wordt voornamelijk gebruikt voor de bereiding van de delicatessen ganzenleverpaté en ganzenleverterrine. Vaak wordt ook de lever van eenden gebruikt. Voor de ganzenlever wordt een grote toulousegans gefokt en vetgemest. Velen beschouwen de wijze waarop de ganzen en eenden worden vetgemest als dierenmishandeling. De lever van een niet-gemeste gans weegt ongeveer 100 gram en is roodbruin van kleur. Ganzenlever van gemeste vogels kan een gewicht bereiken van ruim 1 kg en is zandkleurig tot roze. De meeste ganzenlevers bereiken echter een gewicht van 600-800 gram. Voor gebruik worden galblaas en galbuis weggesneden door de poelier of kok. foie-gras-cru43Foie gras wordt meestal aan het begin van een maaltijd gegeten, bijvoorbeeld als voorgerecht. We onderscheiden volgende ganzenlever: foie gras op zijn geheel, foie gras, blok van foie gras, rauwe foie gras, verse foie gras en foie gras in bokaal.
Foie gras is steeds een luxeproduct geweest dat, ondanks de vele controverses over zijn oorsprong en productiemethode, nog steeds geassocieerd blijft met feesten en speciale gelegenheden. Tot voor kort werd de ganzenlever met zijn zachte en delicate smaak door de meeste fijnproevers verkozen boven de eendenlever. Vandaag staat de eendenlever met zijn sterkere en meer uitgesproken wildsmaak echter op gelijke voet.

Ganzenlever

Zie ‘Foie Gras’.

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s