Gans

Vroeger werd gans beschouwd als een ideaal wildgebraad, maar ze werd al gauw gedomesticeerd. De gans wordt bovendien vaak vetgemest voor de fel begeerde ‘foie gras’. Ganzen mogen in Nederland in principe niet gejaagd worden, ze worden beheert zoals dat heet. In België worden ze gejaagd van 15/08 tot 30/09. Het vlees dat wordt aangeboden is afkomstig van speciale fokkerijen. Het vlees van tamme gefokte ganzen heeft een hoog vetgehalte. Bij ganzen onderscheidt men twee soorten: de Emden- en de Toulouse-gans. De Emdengans is wit van kleur en wordt vaak als huisdier gehouden. De Toulousegans heeft een grauwbruine kleur en witte staartdekveren. Ze worden in twee gewichtsklassen geslacht: de lichte gans weegt 5 kg en de zware 10 kg tot 12 kg. De Strassburger ganzen worden speciaal voor de lever gekweekt. Ganzen worden hoofdzakelijk gepluimd en uitgehaald verkocht. De beste ganzen zijn niet ouder dan een half jaar en niet zwaarder dan 4 kg. Het smakelijkst zijn de ganzen in de periode van september tot december. Ganzen worden met of zonder vulling gebraden, gesmoord, gekookt of in koude gerechten verwerkt. De gans is het vetst van alle gevogelte. Gans wordt aangeboden in zijn geheel, bouten en filet. Braden 2 à 2,5 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s