Abrikozen, Gedroogde

gedroogde-abrikozen43Abrikozen zijn één van de fijnste zuidvruchten. De vallende vruchten worden in kleden opgevangen. Daarna worden ze in lage open kratten gedaan en gedurende 24 uur opgeslagen in een afgesloten kamer waar ze blootgesteld worden aan zwaveldampen. Daar zijn twee oorzaken voor: Houdbaarheid; alle insecten en schadelijke bacteriën worden gedood. Zo krijgen ze hun prachtige goudgele oranje kleur. Dan worden ze drie à vier dagen zongedroogd, waarna ze worden ontpit. Opnieuw mag de zon drie à vier dagen haar drogend werk doen, daarna worden ze in witte katoenen zakken gedaan, waar ongeveer 70 kg in zit. Een verwerker, praktisch altijd een exporteur, koopt ze op en gaat de abrikozen opnieuw behandelen. Eerst worden ze gewassen in helder, schoon water, waarna ze gedroogd worden in een horizontale centrifuge, vandaar in open kisten gedaan om verder te drogen. Goede verwerkers brengen ze op een lange lopende band die door een hete luchttunnel loopt waarin de warmte zo’n 60 à 70 C°C is, zodat ze uitermate goed gedroogd zijn. Daarna worden ze machinaal gesorteerd op grootte. Overigens wordt aan dat zwavelen veel te zwaar getild; zwavel heeft, evenals benzine, de eigenschap om te vervliegen. Als ze dan ook aan de markt worden gebracht is de aanwezigheid vrijwel nihil. Dan nog eens wassen, wellen en het verwarmen…kortom, je begrijpt, gezonder eten is er niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s