Ananas

ananas43Ananasvruchten hebben een prachtige schil, maar het beste stuk is het zoete en sappige vruchtvlees binnenin. Spaanse ontdekkingsreizigers vonden dat de ananas op een denappel leek en noemden die dan ook ‘pina’. De Engelsen voegden er het woord ‘apple’ aan toe vanwege het sappige vruchtvlees. Zo ontstond pineapple, het Engelse woord voor ananas. De ananas ontstaat niet, zoals gewone vruchten, uit één enkele bloem, maar uit verschillende bloemen met hun schutblaadjes. Uit elk bloempje ontstaat één vruchtje. De ‘schubben’ van de ananas zijn allemaal aparte vruchtjes. Alle vruchtjes vergroeien samen met de bloeisteel tot een samengestelde vrucht. Als we een ananas opsnijden is dat duidelijk te merken. Het centrale, vezelige deel is de bloeisteel. Die is minder smakelijk en wordt dan ook verwijderd. Ananas wordt vers en ingeblikt aangeboden. De vruchten die wij aangeboden krijgen, zijn afgerijpt tijdens het transport. Hun smaak en kwaliteit liggen dan ook lager dan die van vruchten die op de plant zelf afgerijpt zijn. De rijpheid van de vrucht kan je, op basis van de kleur van de schil, niet met zekerheid bepalen. Die kleur is dus geen waarborg voor zijn suikergehalte. Dat varieert in functie van de afkomst van de vrucht. Een ananas met een groene schil kan perfect rijp zijn. De geur is anderzijds wel een goede indicator. Die ontwikkelt zich vooral tijdens de laatste 2 weken van het rijpingsproces. Het ideaal is een vol en fruitig, maar niet te uitgesproken parfum want dat laatste zou wijzen op het (waarschijnlijke) begin van rotting. Ananas verdraagt, net als zoveel andere exotische fruitsoorten, geen temperaturen onder de 10°C. Een ananas kan 2 dagen bewaard worden op kamertemperatuur en als hij gesneden is, mag hij 3 à 5 dagen in de koelkast blijven liggen. Als de ananas niet helemaal rijp is, mag je hem enkele dagen op kamertemperatuur laten liggen, maar houd hem in het oog om de verschijning van het geringste vlekje op de schors snel op te merken: die vlekken zijn immers het teken van het begin van rotting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s