Niet-alcoholische dranken

C

Canada Dry

Buiten het feit dat de naam Canada Dry in België ook gebruikt wordt voor pseudo-brugpensioenen, gaat het hier over een frisdrank. Canada Dry is een merk van een frisdrank, dat door Dr Pepper/Seven Up, Inc. wordt gemaakt. Het lijkt op Sprite of 7Up. Deze populaire frisdrank is bereid met echte gember, bevat geen cafeïne en bestaat uit 100% natuurlijke smaken. Door de toevoeging van gember heeft Canada Dry zijn eigen typische smaak (‘ginger ale’). Canada Dry is het bekendste merk voor ginger ale (gemberbier) in Noord-Amerika. Onder de merknaam worden ook tal van andere frisdranken op de markt gebracht, zoals Cola en tonic. Het merk ontstond in 1904 en het werd in 1971 in meer dan 60 landen verkocht.

Crushed Ice

Wil je een Mojito of Cuba Libre maken? Crushed Ice mag dan zeker niet ontbreken.
Crushed ice, ook wel gebroken ijs, gemalen ijs of schilferijs genoemd, is onder twee vormen verkrijgbaar: drinkbaar en niet drinkbaar gebroken ijs.
De productiemethode van het drinkbare gebroken ijs is identiek aan die van de ijsblokjes: het water wordt met behulp van een speciale machine gezuiverd en ontkalkt. De gedroogde, niet klevende ijsblokjes worden gemalen en nadien opnieuw gedroogd zodat het eindresultaat losse brokjes zijn. Hiervoor gebruiken we een speciaal daarvoor ontwikkelde ijsmaler voor het crushen van gedroogde ijsblokjes. Deze zijn van de perfecte grote om uw cocktails en dranken te koelen zonder dat ze verwateren.
Het gebruik van dit soort ijs is onmisbaar voor de bereiding van sommige cocktails en is ideaal voor cocktailbars, hotels, restaurants, ijsverkopers, thema bars, night clubs, … of doodeenvoudig voor jezelf.
Het niet drinkbaar gebroken ijs is enkel bestemd is om je flessen af te koelen. Het water dat hiervoor gebruikt wordt is gefilterd regenwater, wat de goedkopere prijs ervan verklaard. Het koelt echter ook erg efficiënt af.
Het voordeel van het gebroken ijs ten opzichte van de ijsblokjes is hoofdzakelijk het feit dat de afkoeling sneller gaat als gevolg van een groter raakvlak. Het gebruik van gebroken ijs is vooral aangewezen wanneer het ijs zich aan een zekere vorm moet aanpassen, zoals aan een fles. Deze wordt dan namelijk beter “omhuld” dan dat met ijsblokjes het geval zou zijn. Dit geldt eveneens voor de presentatie van verse vis en zeevruchtenschotels.
Vul je glazen tot aan de rand en vul ze met heerlijke cocktails, shakes, smoothies, niet alcoholische dranken, ….
Het is ook ideaal voor het koelen van flessen wijn en champagne …

G

Gini

Gini is een Franse frisdrank gecreëerd in 1971 door Perrier en sinds 1989 behorende tot Cadburry Schweppes (nu Dr Pepper Snapple Group). In de frisdrank zit kinine verwerkt. De frisdrank werd in 1971 in België gelanceerd. Sinds 2008 is er naast Gini Lemon en Gini Lemon Light nu ook Gini Passion met sinaasappelextracten en aroma’s van citroen, pompelmoes en ananas. De ingrediënten van Gini Lemon zijn: koolzuurhoudend water, glucose-fructosestroop, suiker, geconcentreerd sap en pulp van citroen, citroenzuur, natuurlijke aroma’s, natriumbenzoaat, ascorbinezuur en kinine.

I

IJsblokjes

Tuinfeest, picknick of barbecue? IJsblokjes, of ice cubes, zijn onmisbaar in de zomer. Een ijsblokje bestaat uit bevroren water (ijs) in de vorm van een klein blokje. Het wordt gemaakt in een diepvriezer door water in een (plastiek) vorm te laten bevriezen. IJsblokjes worden onder andere gebruikt om al je dranken te koelen, zoals limonade, water, cocktails of whisky. Wil je feesten, vul de gootsteen met ijsblokjes om al je flessen en blikjes ijskoud te houden! Van plat water tot champagne! Zorg er dus steeds voor dat je een zak ijsblokjes in de vriezer heeft en gooi een handvol in cocktails en alcoholische dranken, geniet met een smoothie bij het ontbijt, of geniet gewoon van een glas heerlijk gekoelde frisdrank. Wanneer drank wordt geserveerd in een laag, breed glas (bijvoorbeeld een tumblerglas, bekend van de whisky) met enkele ijsblokjes, wordt dit veelal “on the rocks” genoemd.
Als je zelf thuis ijsblokjes maakt, vul dan de vormpjes niet volledig. Water zet namelijk uit als het bevriest, waardoor de vormpjes gaan overlopen.
IJsblokjes, die in de handel verkrijgbaar zijn, zijn gemaakt van fijn gefilterd water om ervoor te zorgen dat elk ijsblokje een doorschijnend kristalhelder stukje ijs is. Elk ijsblokje heeft een regelmatige vorm en is gedroogd voordat het in de zak gaat, zodat ze niet aan elkaar kleven. De typische vorm van deze ijsblokjes “met een holte in” garanderen een snellere koeling door een groter koeloppervlak en zijn daarenboven esthetisch mooier dan een vierkant blokje.
Troebele ijsblokjes! Hoe komt dat? Als je op een terrasje een frisdrank krijgt met ijs dan zijn die ijsblokjes steeds doorzichtig maar als je thuis ijsblokjes uit de diepvriezer haalt is dat niet het geval. Je hoeft je geen zorgen te maken: het ligt zeker niet aan de kwaliteit van uw leidingwater. Want ook ijsblokjes thuis gemaakt van mineraalwater uit fles zijn troebel. Het troebele in de ijsblokjes thuis komt voor door de manier van invriezen. Het komt doordat thuis een ijsblokje niet gelijkmatig bevriest: eerst bevriest de buitenkant en dan pas de kern. Daar water de eigenschap heeft om uit te zetten als het bevriest treden binnen het ijsblokje spanningen op die zo hevig wordt dat de buitenste bevroren laag barst. Door dit barsten krijg je troebele ijsblokjes.
Hoe ze het in horeca- en speciaalzaken die ijs verkopen gedaan krijgen om glasheldere ijsblokjes te hebben, is omdat die ijsblokjes met een speciaal voor ijsblokjes ontworpen machine gemaakt worden. Die ijsblokjesmachine werkt via een ijskoude staaf die in water gedompeld wordt. Op de staaf vormt zich een ijsblokje. Deze methode zorgt er in feite voor dat het ijsblokje van binnenuit gemaakt wordt en dus zo interne spanningen vermeden worden. Dit verklaart ook waarom de ijsblokjes in de horeca een holte hebben.
Zorg eens voor originele ijsblokjes. Zomerse drankjes fleuren extra op door ze te koelen met een mooi of grappig ijsblokje! Krijg je gasten en wil je hen een gekoeld drankje aanbieden? Verras hen eens met een ijsblokje in een leuke vormpjes. Tegenwoordig zijn er vele varianten ijsblokvormen te vinden. Wat dacht je van hartjes, sterretjes, bloemen, visjes, citroenschijfje, lego of een scheepje? Dat valt altijd in de smaak! Of geef ze een extra smaakje met limonadesiroop of frisdrank. Voor de leukste cocktails voorzie je verrassende ijsblokjes. Vul de vormpjes vooraf met een plukje munt, een stukje limoenschil, een scheutje koffie, een framboos of wat kruiden. Durf gerust te experimenteren!
Wil je gestreepte ijsblokjes: vul de ijsblokjesvakjes voor de helft met water. Vries in. Voeg daarna een klein laagje limonadesiroop of kleurstof toe en vries weer in. Voeg tot slot een nieuw laagje water toe, tot de rand. Of gebruik allerlei kleurtjes limonade, die je laagje voor laagje aan elkaar vriest. Of kleur ze helemaal met smaakloze kleurstof.
Jammer eigenlijk dat al die mooie vormen zo weer weggesmolten zijn! Vind jij dat ook? Ga dan voor permanente figuurtjes die gevuld zijn met koelvloeistof. Na gebruik spoel je ze gewoon af en gooi je ze opnieuw in de diepvries. Een bijkomend voordeel is dat je ze niet in je drank smelten en je dus geen aangelengde versie krijgt van hetgeen je wou serveren. Ideaal voor een zomerse witte wijn!
Er bestaan ook lichtgevende led-ijsblokjes voor in je cocktails, mocktails en frisdranken. We kiezen ervoor een futuristische toets te geven aan onze cocktails, mocktails en frisdranken… Met lichtgevende ijsblokjes! Waan je in een happy hour in de ruimte en klink samen met je buitenaardse vrienden op …

M

Mountain Dew

Mountain Dew is een frisdrank die gemaakt en gedistribueerd wordt door PepsiCo en zijn oorsprong vindt in Knoxville, Tennessee in de Verenigde Staten. De frisdrank is populair in grote delen van de Verenigde Staten. Mountain Dew Regular is met zijn friszoete lemon lime taste één van de populairste Amerikaanse frisdranken en de meest verkochte variant binnen de Mountain Dew productfamilie. Met 54 milligram cafeïne is het niet alleen een goede dorstlesser, maar ook een lekkere energiedrank voor na het sporten. In 2007 was Mountain Dew de vierde best verkochte frisdrank in de Verenigde Staten, direct na Coca-Cola, Pepsi-Cola en Coca-Cola Light. In oktober 2008 kondigde PepsiCo aan de stijl van het Mountain Dew-logo te wijzigen, door onder meer de naam af te korten tot Mtn. Dew (zie afbeelding). De uitspraak van de naam is echter ongewijzigd gebleven.

S

Sprite

Sprite is een koolzuurhoudende frisdrank van The Coca-Cola Company. Het werd in 1961 in de Verenigde Staten op de markt gebracht als antwoord op 7Up. Sprite is kleurloos en heeft een verfrissende lemon-lime-smaak.
Sprite heeft vele varianten, waaronder Sprite Regular en Sprite Zero (zonder suiker).

V

Veenbessensap

Het veenbessensap wordt verkregen uit een eerste persing van de bessen die verder gedroogd worden voor consumptie. Deze eerste persing maakt dat het sap een suikergehalte of brix heeft van 12°, wat hoger is dan normaal. De veenbessen (Vaccinium macrocarpon) zijn afkomstig uit Noord-Amerika of Canada en speciaal uitgezocht op gaafheid en kleur. Zij worden geteeld in zuurrijke veengrond die goed doorlaatbaar is, wat hen een optimale groeiplaats biedt.

  • Veenbessensap is bekend, buiten zijn dorstlessende eigenschap, om zijn preventieve en curatieve werking bij blaasinfecties.
    Deze specifieke eigenschap is te danken aan de proanthocyanidinen (tannines) of bioactieve stoffen met een sterke antioxidante en ontstekingsremmende werking.
    Proanthocyanidinen beletten namelijk dat Escherichia coli bacteriën zich aan de wanden van de urinewegen hechten en daar infecties veroorzaken.
    Uit een klinische studie is gebleken dat een afname van het aantal urinewegeninfecties bij vrouwen gelijkevenredig is met een dagelijkse hoeveelheid sap equivalent aan een dosering van 36 mg proanthocyanidinen (80 ml). Het drinken van tweemaal daags een klein glaasje geeft de beste resultaten.

Veenbessensap is een pittige drank met een verkwikkende zuurzoete smaak.
Ocean Spray, van oorsprong uit Noord-Amerika, heeft een uitgebreid gamma aan veenbessensappen. Zo is er de ‘Cranberry Classic’, de originele drank, een sap dat tegelijk verfrissend en lekker is, zuur en zoet, rijk aan vitamine C en anti-oxidanten. Daarnaast heb je nog een light versie, zonder toegevoegde suiker, die slechts 10 calorieën per 100 ml bevat.
‘Cranberry & Blackcurrant’, dit is een geslaagde mix van veenbessen en zwarte bessen. ‘Cranberry & Pomegranata’ combineert perfect veenbes en granaatappel, deze drank versterkt die het immuunsysteem en heeft een heilzame werking op het cardiovasculair systeem en de cholesterol. ‘Cranberry & Blueberry’, deze bevat veenbes en bosbes, die zit boordevol polyphenolen en vitaminen en is een van de vruchten met het hoogste gehalte aan anti-oxidanten. Het voorkomt infecties, is goed voor de cholesterol en ondersteunt de productie van collageen.
Wil je een van oorsprong Belgisch product, dan kan je gaan voor “Pajottenlander“. Zij hebben in hun groot assortiment fruitsappen een “biologische veenbessensap” dat een donkerrode kleur heeft. De smaak is zeer zuur, typisch veenbes.

Z

7 UP

Een klassieker! De enige echte originele 7UP (seven up): heerlijk verfrissende lemon & lime drank met tintelende bubbles en dit zonder kleurstoffen noch bewaarmiddelen of kunstmatige toevoegingen! Verkrijgbaar in 3 coole varianten!
7UP werd in 1929 uitgevonden door Charles Leiper Grigg in St. Louis. Hij noemde het drankje in eerste instantie ‘Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda’ en maakte er een succes van door het te patenteren en adverteren als anti-kater middel. In 1950 veranderde Grigg de naam in het veel eenvoudiger 7UP. De uitvinder heeft nooit verteld hoe hij op de naam 7Up is gekomen, mogelijk komt de 7 van de oorspronkelijke hoeveelheid per fles (7 ounces), en de ‘up’ van bottoms up, oftewel ‘proost!’ . Een ander gerucht is dat de 7 zou staan voor de zeven oorspronkelijke ingrediënten en de ‘up’ voor de koolzuur en wéér een ander verhaal is dat Grigg de naam zou hebben gebaseerd op een populair kaartspel. Naast de gewone 7UP is er ook een suikervrije variant: 7UP Light. Geen suiker, geen kleurstoffen maar uitsluitend natuurlijke smaakstoffen. 7UP Light XtraBite heeft dezelfde goede eigenschappen als 7UP Light, maar is zo mogelijk nóg verfrissender doordat hij minder zoet is en een intense bite van limoen heeft. 7UP is inmiddels verkrijgbaar in meer dan 130 landen en is in Nederland het best verkochte merk in lemon & lime dranken!

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s