Stokbrood

stokbrood43Stokbrood, dat dateert uit de 19e eeuw, is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette. Het is een smal lang brood van ongeveer 60cm. Een baguette is niet zomaar een stokbrood, maar heeft een bepaalde lengte, dikte en gewicht. Het standaardgewicht van een baguette is 250gr. Essentieel voor een lekkere baguette zijn het juiste meel, een gloeiend hete oven en wat stoom. Het brood wordt snel hard en wordt daarom zo vers mogelijk gegeten en de hele dag door gebakken. De Franse bakker verkoopt ook een petit pain (dat is een kort formaat van stokbrood of ongeveer 12cm en 90gr), een baguettine (of demi-baguette is een halve baguette, ongeveer 30cm en 170gr), een pain bâtard (heeft hetzelfde gewicht als een baguette, maar is kleiner en breder), een ficelle (een dunne baguette, ongeveer 120gr) en een flûte of pain Parisien (een dubbelbrede en zware variant, weegt 400gr).
In Frankrijk- en vele andere Europese landen – is stokbrood onmisbaar bij de maaltijd. Vaak wordt het gebruikt om vocht of vet mee van het bord te deppen of om de smaak te neutraliseren alvorens tot een ander gerecht over te gaan. Stokbrood komt dikwijls al vóór de maaltijd op tafel bij het aperitief, al of niet vergezeld van boter. Baguettes smaken heerlijk bij de barbecue.
Stokbrood is verkrijgbaar in wit, bruin, maïs, waldkorn, multigranen, sesam, maanzaad, zemel, …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s