Pitabroodje

pitabrood43Een pitabroodje is een plat, rond broodje met een zachte korst en een holle binnenkant. Het is bekend onder vele namen: in Griekenland wordt dit broodje “pita” genoemd, in Turkije “pide”, in Algerije “kesra”, in Libanon “kemaj”, in Egypte “aysch” en in Syrië en Marokko “khubiz”. De oorsprong van het pitabroodje ligt volgens verhalen bij de Bedoeïenen, een nomadenvolk. Bij het vallen van de nacht zetten zij hun tenten op en begonnen met het bereiden van het avondmaal. Graanpoeder en water werden tot platte rondjes gekneed in een open vuur. Hun melk bewaarde de Bedoeïen in buidels van schapen- en geitenhuiden waardoor er ‘s nachts een dikke yoghurtachtige massa ontstond. Op deze wijze is de combinatie van brood met yoghurt ontstaan die ook bij veel hedendaagse pitabroodjes nog voorkomt. In sommige culturen in het Midden-Oosten wordt het platte brood gebruikt als vervanger van een bord. Het vlees wordt in het broodje geschept en kan op die manier uit de hand worden gegeten of het wordt gebruikt om sauzen mee op te scheppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s