Naanbrood

naan43In het Midden-Oosten en Oosten is er een enorme variatie platte broden. Er zijn knapperige en krokante soorten en sommige zijn gerezen en andere niet. Naan komt uit Punjab, een streek in het noorden van India en Pakistan. Het tarwebroodje kan gebakken worden in een tandoor (een gloeiend hete klei-oven: het deeg wordt tegen de zijwanden geslagen en er na een minuutje met een metalen haak uitgehaald) of op een hete, platte (ietwat holle) ijzeren plaat boven het vuur of gasfornuis.
In de traditionele Indische keuken is naan het belangrijkste bijgerecht. Het brood dient vaak ter vervanging van een bord en bestek. Het dient als een soort lepel om andere gerechten of sauzen mee op te scheppen.
Het broodje wordt tegenwoordig vooral in Indische restaurants geserveerd, in verschillende variëteiten: bestreken met boter, gevuld met knoflook, kruiden als koriander en komijn of met andere ingrediënten. Soms wordt er melk of yoghurt aan het deeg toegevoegd om het meer volume te geven. Naan wordt voorgebakken verkocht in de supermarkt of in speciaalzaken. Je hoeft hem enkel nog een tweede keer te bakken onder de grill. Een origineel idee voor een exotische barbecue of een Indisch feestje. Kruiden als koriander en komijn of rode pepertjes geven naan een extra pittige smaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s