Krentenbrood

krentenbrood43Een krentenbrood of kramiekbrood is een brood waarbij een hoeveelheid krenten wordt meegebakken. Het deeg van krentenbrood houdt zich tussen briochedeeg en sandwichdeeg. Krentenbrood is afkomstig uit het westen van België, uit de streek rond Doornik. Oorspronkelijk was de kramiek een broodgebak dat werd klaargemaakt ter gelegenheid van de plaatselijke feesten. Een kramiek is normaal een brood met alleen krenten. Een “goed krentenbrood” ziet zwart van de krenten, of heeft (zoals men wel zegt) meer krenten dan deeg. Sommige kramieken bevatten buiten krenten ook nog rozijnen, stukjes chocolade en/of sukade.
Hoe dan ook, het voornaamste is een gegrild sneetje krentenbrood met een dik laagje boter, ondergedompeld in een kop warme chocolademelk, terwijl het buiten pijpenstelen regent. Wat wil een mens nog meer? Het sneetje krentenbrood kan natuurlijk ook vers gegeten worden, zo mals mogelijk dus, waarbij het sneetje ook besmeerd wordt met boter. Een zaligheid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s