Ciabatta

ciabatta43Ciabatta is een Noord-Italiaans wit streekbrood met een langwerpige, platte vorm. Het is een lekker luchtig brood binnenin met open structuur en een heerlijk knapperige korst aan de buitenkant. Het heeft een speciale verfijnde fruitige smaak (door de olijfolie in het deeg). De Ciabatta komt oorspronkelijk uit het gebied rond Como, in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Een goede ciabatta vergt wel wat vakmanschap. Het werd oorspronkelijk gemaakt van restdeeg, dat met water weer soepel werd gemaakt. Het slappe deeg werd op een werktafel met bloem tot lange repen gevormd die werden gebakken op de vloer van de oven. Het resultaat was een luchtig brood met een heerlijke smaak en een knapperige korst. Aan de vorm heeft het brood ook haar naam te danken. Omdat het een lang, vrij laag brood was met stompe uiteinden werd het in de plaatselijke volksmond ciabatta genoemd, wat in het Italiaans ‘slofje of pantoffeltje’ betekent. De grootte bestaat in heel wat variëteiten, van mini tot XL en dit zowel kant-en-klaar als voorgebakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s