Bagel

bagels43De bagel is een rond broodje met een gat erin. Qua vorm lijkt de bagel veel op de donut en wordt hier vaak mee verward. De bagel is echter een echt broodje en ligt veel zwaarder op de maag en de donut (ook gespeld als doughnut) is een gebak, dat wordt gefrituurd. Bagels worden doorgaans van de gebruikelijke ingrediënten voor brood gemaakt: suiker, zout, gist en bloem met veel gluten om elasticiteit en ‘beet’ te verkrijgen. Bagels hebben een gezond imago, ze worden zonder boter of margarine gebakken. De traditionele manier om bagels te maken vergt veel tijd. Het deeg wordt, nadat het lang gekneed en gerezen is, in een ringvorm gelegd. De bagels worden ondergedompeld in kokend water met siroop, en daarna gebakken. Er zijn, buiten de traditionele witte, ook bruine en roggevarianten. De traditionele bagel krijgt wat extra smaak door zaadjes (maanzaad, sesamzaad) die zijn meegebakken aan de buitenkant. De bagel lijkt een typisch Amerikaans product daar ze op elke straathoek te koop zijn, maar het broodje heeft zijn oorsprong in Oost-Europa. Er gaan verschillende verhalen over het ontstaan van de bagel. In één versie van het verhaal wordt gesuggereerd dat de bakker een jood was. Dat zou verklaren waarom de bagel geassocieerd wordt met de joodse cultuur. Het was een populair dagelijks broodje in Polen. De bagel bereikte Amerika met Oost-Europese joodse immigranten en het geluksbroodje met het gat in het midden verwierf wereldfaam in New York. De klassieke New York bagel is belegd met roomkaas, gerookte zalm en ui.
Sinds enkele jaren is de bagel in België en Nederland aan een heerlijk charmeoffensief begonnen en zijn ze te koop bij de bakker en de supermarkt. De meeste bagels worden niet met de hand, maar machinaal vervaardigd en luchtiger gemaakt door toevoeging van ei. Bagels worden zoet of hartig belegd gegeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s