Savoiardi

Savoiardi43Dit zijn de traditionele Italiaanse lange vingers uit Noord Italië. In tegenstelling tot de Belgische en Nederlandse lange vingers zijn deze veel breder van vorm, delicater van smaak en kunnen vocht beter opnemen. Door de dichte consistentie aan de bovenzijde, blijft deze stevig van structuur. Ze zijn dus net iets anders dan onze lange vingers en beter te gebruiken voor de klassieke Italiaanse Tiramisù.
Savoiardi ontleent zijn naam aan de oorspronkelijke landstreek van herkomst, namelijk Savoye. Hun oorsprong ligt ergens aan het eind van de vijftiende eeuw, toen deze koekjes aan het hof van het Hertogdom Savoye werden gecreëerd ter gelegenheid van een bezoek van de Koning van Frankrijk. Hierna is de savoiardo zich gaan verplaatsen door Italië. In de Napolitaans traditie wordt dit koekje vooral gegeten rond carnaval, gedoopt in sanguinaccio, een brij van pure chocolade die wordt aangezuurd met vers varkensbloed. In de rest van Italië, en inmiddels ook in de rest van de wereld, is de savoiardo het meest bekend om zijn hoofdrol in het dessert Tiramisù.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s