Pandoro

Pandoro, de Veronese variant op de Milanese panettone, is een klassiek Italiaans kerstbrood (de tegenhanger van ons kerstbrood/kerststol) die als nagerecht gegeten wordt, vooral met Kerstmis. Pandoro komt van Pan d’Oro, wat ‘gouden brood’ betekent, het bevat geen sukade, rozijnen, gesuikerde vruchten of chocolade, zoals de panettone. Pandoro werd al in de 18e eeuw beschreven. De cake kwam voor in de hogere kringen van Venetië. Het werd een eeuw later de specialiteit van Verona, waar de receptuur verfijnd was. Op 30 oktober 1894 kreeg Domenico Melegatti een patent op de procedure om Pandoro machinaal te maken. Voor de 18e eeuw werd Pandoro of andere cakes op basis van meel, eieren, suiker en boter alleen voor rijke mensen gemaakt.pandoro43
Je kunt de panettone natuurlijk zelf maken, maar de bakker en de supermarkten hebben tijdens de Kerst werkelijk een enorme verscheidenheid aan soorten, maten en smaken verpakt in nog mooiere dozen die je met een lintje aan je vinger kunt dragen. De bekendste merken zijn wel Melegatti, Bauli, Loison Motta, Le Tre Marie en Paluani.
De pandoro moet op kamertemperatuur of iets warmer worden geserveerd. Daarom wordt het kerstbrood in veel families een half uurtje voor het serveren op de verwarming gelegd. Pandoro wordt bestrooid met vanillesuiker of poedersuiker en geserveerd in verticaal gesneden plakken eventueel overgoten met een warme vanillesaus (Engelse saus) of banketbakkersroom. Pandoro is heerlijk met een glaasje zoete wijn (zoals moscato) of schuimwijn (zoals Spumante of Prosecco) als afsluiting van het cena natalizia (kerstdiner) of om het nieuwe jaar in te luiden. Kan ook geserveerd worden met een zoete hete drank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s