Ontbijtkoek

Volkoren-peperkoek-lotusOntbijtkoek, peperkoek, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek of kruidkoek is een lekkernij die in België en Nederland bij het ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje wordt gegeten, met of zonder boter. Het is een cakeachtige koek die wordt gemaakt van roggemeel, waaraan suikers, bakpoeder en specerijen zijn toegevoegd. De kwaliteit van de ontbijtkoek wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van de roggemeel. Over het algemeen bestaan de specerijen uit kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Ontbijtkoek is licht verteerbaar, bevat weinig vet, maar bestaat voor een groot deel uit suikers. Peperkoek43In het zuiden van Nederland en Vlaanderen spreekt men van peperkoek. Men heeft peperkoek met en zonder parelsuiker. Honingkoek is ontbijtkoek met honing als extra toevoeging.
Er zijn verscheidene varianten van ontbijtkoek verkrijgbaar waaraan bijvoorbeeld appel, gember, rozijnen, noten of honing is toegevoegd. Tegenwoordig zijn er ook veel voorverpakte plakken ontbijtkoek te krijgen. Men kan de ontbijtkoek beleggen met chocoladepasta, jam of kaas. Ontbijtkoek geeft een heerlijke smaak aan stoofvleesschotels (met bier). Gebruik eens een plakje ontbijtkoek om uw gehakt mee aan te maken, in plaats van broodkruim of paneermeel. Het geeft een kruidig smaakje aan het vlees. Ontbijtkoek is geschikt om sauzen iets te binden en tegelijkertijd een bijzonder smaakje te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s