Xantana – Xanthaangom

Xanthaangom43Xanthaangom (E415) is een natuurlijke gom die veel gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in voedsel om een hogere viscositeit te krijgen. Xantana wordt verkregen uit maiszetmeel en waar bacterie is aan toegevoegd (xantohomonas – deze bacterie komt veel voor in kool soorten). Naast het gebruik als dikmiddel wordt het ook gebruikt als stabilisator, emulgator en als vervanger van gluten. Het wordt onder andere gebruik in slasauzen, ketchup, limonadesiropen en minarines.
Xantana, een bindmiddel met enorm veel kracht, is een snelle koude binder. Xantana is het alternatief voor het binden (dikker maken) van soepen, sauzen en crèmes zonder bloemsmaak. Xantana blijft ook na invriezen stabiel en in vaste vorm.
Te gebruiken als bindmiddel: 2 gr/kg vocht voor soepen, 3 gr/kg voor sauzen, 5 gr/kg vocht voor crème. Met de staafmixer opmixen, totdat het een gladde massa is.

11 thoughts on “Xantana – Xanthaangom

  1. Hoe maak ik saus met xantanagom ? Recept volgens Lien’s lichte klassiekers = 3dl melk + 3dl bouillon + 1 mespuntje xantana en dit mixen met staafmixer. Resultaat mislukt. Het blijft een vloeibaar geheel. Wat doe ik verkeerd ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s