Alcoholische dranken – S

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

S

Sambuca

Sambuca (40% vol.) is een Italiaanse anijslikeur. De meeste Sambucasoorten zijn helder, maar worden troebel bij het mengen van water. Traditioneel wordt een sambuca geserveerd met drie koffiebonen in het glas. Deze koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk.
Een sambuca hoort even aangestoken te worden om een mooie ronde, dikke smaak te krijgen en om warm en koud tegelijk in de mond krijgen, maar pas wel op als men hem aansteekt dat men hittebestendige glazen gebruikt en dat men de Sambuca dooft alvorens te drinken. Je mag hem maar eventjes aansteken en daarna direct doven. Dit doe je door er een ander hittebestendig glas, of bord eroverheen te zetten en wacht tot deze is gedoofd. Sambuca kan natuurlijk ook gekoeld met ijsblokjes of in de koffie gedronken worden.

Sauvignon

De Sauvignon Blanc is een van de beste Franse druivensoorten. Daarom is hij in verscheidene streken geselecteerd. De Sauvignon schenkt het bestaan aan Pouilly-Fumé en Quincy en hij is de exclusieve soort die gebruikt wordt in Sancerre. Sauvignon is voor alles een Loire variëteit. In de Bordeaux streek wordt hij, in samenhang met andere soorten, gebruikt bij de samenstelling van de Graves en de Sauternes. Sauvignon Blanc wordt ook gebruikt in de wijnen van de Zuid West streek en van de Provence.
Sauvignon Blanc geeft wijnen een grazig karakter met aroma’s van mineralen en meloen.
In de Loire Vallei, heeft de Sauvignon zó’n bekendheid opgebouwd, dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de “vins de Sauvignon” (Sauvignon wijnen) en “andere” wijnen.

Sheridan’s

Sheridan’s (15,5% vol.) is een Ierse koffielikeur die in 1994 werd geïntroduceerd. Met zijn unieke smaak en originele presentatie is Sheridan’s Liqueur de meest innoverende likeur ter wereld.
De uit twee delen bestaande alcoholische drank wordt op de markt gebracht in twee afzonderlijke, maar aan elkaar gesmolten flessen. De ene fles is gevuld met een donkerbruine koffie-chocoladelikeur met Ierse whisky, en de andere fles met een witte romige vanille-crèmekleur. Dit in de verhouding 2/3 + 1/3.
Sheridan’s wordt aanbevolen gekoeld of met ijs te serveren – meestal als digestief – in een tumbler, bij de koffie of ‘s avonds. Bij het uitschenken komen de afzonderlijke delen tegelijk in het glas en zal de witte likeur bovenop de donkere blijven liggen: één derde koele vanille crèmekleur en twee derde donkere koffielikeur, gemengd met Ierse whisky.

Sherry

Sherry is altijd een mengwijn uit verschillende jaren. Sherry (sherry is de Engelse uitspraak van Jerez, ook wel xeres of xereswijn genoemd) is een Spaanse versterkte wijn die door middel van het solera-systeem wordt opgevoed. Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera in het uiterste zuiden van Andalusië. Alleen wijn uit deze streek mag zich sherry noemen. Sherry is een mengeling van wijnen uit verschillende jaren, er staat dus nooit een jaartal op het etiket. Om dat te bereiken liggen de vaten met sherry opgestapeld in een kelder, de solera. In de bovenste vaten zit de jongste wijn, in de onderste vaten, die op de ‘sol’ liggen, is de sherry klaar om gebotteld te worden. De vaten zijn met elkaar verbonden. Als de onderste vaten gedeeltelijk geleegd worden, worden ze door het vat erboven bijgevuld, en dat vat wordt weer bijgevuld door het vat daarboven.
Er zijn verschillende typen sherry:

  • Amontillado: een droge en aromatische sherry met een hazelnootsmaakje. Is amberkleurig en bevat 16%-20% alcohol.
  • Fino: licht, fris en droog met een amandelsmaak. Heeft een lichtgele kleur met een alcoholpercentage van 15%.
  • Manzanilla: kruidig en droog met een beetje ziltachtige smaak. Heeft een strogele kleur en is gemaakt aan de Atlantische Oceaan rond Sanlúcar de Barrameda. Bevat 15% alcohol.
  • Medium: beetje zoet met een notensmaak maar ook vol en aromatisch. Bijna altijd een blend van Fino en Pedro Ximénez. Heeft een amberkleur en bevat 15%-17,5% alcohol.
  • Dry: droge sherry
  • Oloroso: een droge en volle sherry met een zoetachtige smaak in het begin. Is amber of mahonie van kleur. Heeft een alcoholpercentage van 17%-22%.
  • Pale Cream: een blend van de Fino en een speciaal gemaakte wijn. Is lichtzoet en pittig van aroma. Bevat een lichte noten- en honingsmaak en heeft een bleekgele kleur. Met 17,5% alcohol.
  • Palo Cortado: een sherry die door de natuur gemaakt wordt. Is complex, indringend en verfijnd met een alcoholpercentage van 18%-20%. Is een soort combinatie van Oloroso en Amontillado.
  • Pedro Ximénez: een volle en krachtige sherry met een zeer zoete smaak. Heeft een licht aroma van rozijnen en is bijna stroop. Is zeer donker van kleur met 17,5% alcohol.
  • Cream Sherry: meestal een mengsel van Oloroso en Pedro Ximénez. Smaakt naar noten en rozijnen met een fluweelzoete smaak. Heeft een zeer bruine kleur met 15,5%-20% alcohol. Goed te combineren met nagerechten met chocola

Smeets Hasselt Koffie

Een overheerlijke likeur, gemaakt op basis van vers gemalen koffie en Hasseltse graanjenever. Lekker in bavarois, soufflés of serveren bij pannenkoeken en roomijs.
Puur-warm: verwarmen tot 65°, serveren in het typische Hasseltse Koffie glas, garneren met slagroom en bestrooien met cacaopoeder.
Puur-koud: enkele blokjes ijs en eventueel een beetje geconcentreerde melk toevoegen.

Spiced Rum

Spiced Rum (35% vol.) is rum met toevoegingen van kruiden en/of specerijen, en soms karamel. De meeste Spiced rums zijn donker van kleur en op basis van Gold rums (wordt ook wel bruine of amber rum genoemd). Goedkopere merken worden gemaakt met goedkope witte rums en donker gekleurd met een kunstmatige karamelkleur. Kruiden die toegevoegd kunnen zijn om gekruide rum te creëren zijn kaneel, rozemarijn, absint/anijs of peper.

St. Germain

st germain elderflowerSt. Germain Elderflower (20% vol.) wordt geproduceerd uit vlierbloesem die met de hand geplukt wordt op de Franse alpen waar de vliebloesems overvloedig groeien. Hongaarse en Roemeense zigeuners gebruiken een sleepnet en selecteren vervolgens handmatig welke geschikt zijn om gebruikt te worden voor St. Germain Elderflower. Een arbeidsintenstief proces dat de kwaliteit ten goede komt en wat dan uiteindelijk ook het verschil maakt met ‘andere’ likeuren.
De smaak van vlierbloesem wordt aangevuld met tonen van onder meer limoen, peer en passiefruit die samen een harmonieuze balans vormen. De fles is stijlvol vormgegeven met zijn 8 kanten en is een eerbetoon aan de levendige art deco periode in St. Germain. Elke fles wordt afgewerkt met een zware dop en individueel genummer met het vintage jaar.
Er wordt geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen of kleurstoffen waardoor het zijn natuurlijke smaak behoud..

Sweet & Sour Mix

Sweet & Sour mix, ook bekend als barmix of sourmix, is een veel gebruikte mixer in vele cocktails, gemaakt van suiker en citroen en/of limoensap. Dit is kant-en-klaar te koop (zie afbeelding), maar beter is je eigen zoetzure mix te maken door 1 deel zware suikersiroop (2 delen suiker en 1 delen water) te mixen met 1 deel citroen- of limoensap. Om een zoetere of juist zuurdere versie te krijgen, kan je de verhouding suikersiroop-citroen/limoen eventueel aanpassen.

Syrah

De Syrah (of “Serine”) is waarschijnlijk in het zuiden van Frankrijk terechtgekomen vanuit het gebied van Syracuse door de Romeinen.
Deze druif is de belangrijkste soort in het noorden van de Rhône Vallei en ontwikkelt zich verder in de zuidelijke wijngaarden van Frankrijk. Hij ontwikkelt zich goed op arme grond en in een heet klimaat.
De wijn is krachtig, rijk en zeer kleurig met aroma’s van peper, viooltjes of frambozen, afhankelijk van de grondsoort. Wij danken hieraan de grote Côtes du Rhône wijnen, zoals Côte Rotie of Hermitage en ook de Languedoc-Roussillon wijnen.
De Syrah heeft zich perfect aangepast aan de omstandigheden in Californië, Australië en Zuid Afrika.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s