Alcoholische dranken – P

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

P

Pèkèt

Pèkèt, Waalse benaming voor jenever, is een graanalcohol gedistilleerd in alambiek op basis van jeneverbessen, hop en granen met een alcolholgehalte tussen 30 en 40% (een alambiek is een type destilleertoestel).
Pèkèt is een typisch Waalse sterkedrank voor elke gelegenheid.

  • Smaak: echte en pure aroma’s van jeneverbessen. Kruidige en overheersende jeneverbessensmaak. Een verfijnde en verfrissende afdronk
  • Hoe ervan genieten: wordt puur gedronken (gekoeld maar zonder ijs), als digestief na de maaltijd en ook geschikt voor culinaire bereidingen of in cocktails.
  • Schenktemperatuur: ijs, maar ijskoud.

De ene verkiest hem puur, anderen hebben hem liever fruitig of geflambeerd … Rode neuzen, kers, aardbei, bosvruchten, chocolade, passievrucht, grenadine, munt, sinaasappel, citroen, zwarte bes, violet, speculoos, kokosnoot, vanille, kiwi, … je vindt pèkèt in alle kleuren en smaken (tot wel 27 verschillende smaken). Pèkèt kan ook een korte rijping op eikenhouten vaten krijgen voor het verwerven van kleur (licht bruine kleur).
Het woord “pèkèt” betekent “pikant” in het oud-Waals, maar de naam zou ook kunnen verwijzen naar het woord “péke” dat in bepaalde Waalse streken jeneverbes betekent. Pèkèt is immers een sterkedrank op basis van gedistilleerde jeneverbessen.
Op folkloristische markten of kerstmarkten kan je geen kraampje voorbijgaan zonder dat je een Pèkèt kunt drinken. Dit is zeker het geval tijdens de marsen van l’Entre Sambre et Meuse, de Waalse feesten in Namen of op 15 augustus in Luik. Op 15 augustus wil de traditie ook dat men een glaasje pèkèt aanbiedt aan de vensters van de huizen. Een sympathieke gewoonte die de Luikenaars in ere willen houden.
Pèkèt was in de jaren ’50 de drank van de mijnwerkers. Het bewijs? Pèkèt wordt in de streek van Luik gesymboliseerd door een man in een blauwe kiel met rode foulard, de traditionele kleren van de mijnwerkers en metaalbewerkers.
Wil je eens genieten van deze Luikse jenever, dan kan je hiervoor terecht in La Maison du Pèkèt, een café gelegen in het hart van Luik en gewijd aan lokale brouwsels. Sinds 1993 trekt het warme kader van dit etablissement een gemengd publiek aan. Je kunt er terecht voor de Luikse pèkèt en dit in een 25-tal variëteiten (denk eraan: “Glaasje op, laat je rijden”).

Pinot Gris

Pinot Gris is een Elzasser druivensoort, die ook wel “Tokay d’Alsace” wordt genoemd. De Pinot Gris wordt gebruikt voor de intense witte wijnen van deze streek.
De Pinot Gris is een veeleisende soort met kleine blauwachtige druiven. Zijn karakter is afhankelijk van goede en slechte seizoenen. De ene keer is het karakter gracieus, de andere keer robuust.
De Tokay d’Alsace heeft overigens geen enkele verwantschap met de Hongaarse Tokay.

Pinot Noir

Pinot Noir is bijzonder populair in Bourgondië. Het is een bewonderenswaardige rode druivensoort. Daaraan danken wij de grote Bourgogne wijnen … en Champagnes. In Champagne wordt de Pinot Noir samengevoegd met Chardonnay en Pinot Meunier!
De druiven zijn klein en bevinden zich dicht tegen de steel van de tros. Hun sap is zoet en kleurloos. Het zijn de kleurstoffen van de schil die oplossen in het sap en daarmee de wijn zijn glansrijke kleur geven. De geuren doen denken aan zomerfruit.
Pinot Noir komt ook voor in de samenstelling van de Jura en Elzasser wijnen evenals in rosé wijnen van Sancerre.
Pinot Noir trossen lijken op een pijnboomappel, vandaar de naam “pinot”.

Pisang Ambon

Pisang Ambon (21% vol) is een zoete, groene likeur gemaakt van tropische kruiden en groene bananen. Het heeft een overheersende bananensmaak en -geur. Pisang Ambon is gebaseerd op het recept van een oude Indonesische likeur. Dit verklaart ook de naam. De naam betekent letterlijk “bananen van Ambon”. Pisang is Indonesisch voor banaan en Ambon verwijst naar het gelijknamige Indonesische eiland.
Pisang Ambon heeft een felgroene kleur en is een geregistreerd merk van Lucas Bols B.V.
Zoek je een drank om je cocktail groen te kleuren? Zoek niet verder, deze drank is uitermate geschikt vanwege zijn kleur en zijn makkelijk mixbare smaak! Deze drank bestaat ook in een alcohol vrije versie: Funny Pisang.

Pisco

PozoSantoIntroPisco is een sterkedrank die wordt gedestilleerd uit druiven. De drank wordt gedronken in Peru en in Chili. Peruaanse en Chileense producenten zijn verwikkeld in een langdurige juridische strijd om het recht om de drank onder de naam “pisco” te produceren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld cognac heeft pisco geen beschermde origine. Het is dus niet met zekerheid te zeggen waar pisco oorspronkelijk vandaan komt. De stad Pisco en de provincie Pisco liggen in Peru. In de Valle de Elqui in Chili ligt een dorp dat ook Pisco heet, de oorspronkelijke naam van dit dorp was echter Las Gredas. Later werd dit gewijzigd in La Unión en in 1936 werd de naam in Pisco Elqui gewijzigd om de Chileense claim op de naam Pisco kracht bij te zetten. Feit is dat de Spanjaarden wijndruiven meebrachten naar hun kolonies in Zuid-Amerika om daar wijn van te maken voor hun kerkelijke ceremonies.
De Peruaanse pisco wordt gemaakt van de quebranta- of Italiadruif, vooral in de regio’s Ica en Moquegua. De Chileense pisco wordt meestal gemaakt van de muscatdruif die in de regio’s Atacama en Coquimbo aangebouwd wordt.

Porto – Port

Portugese versterkte (door toevoeging van wijnalcohol) zoete wijn. Met uitzondering van vintage port, dit is porto met een jaartal, van een enkel, uitzonderlijk goed oogstjaar, is alle porto blend, d.w.z. een mengsel van wijnen uit verschillende oogstjaren.

Prosecco

Prosecco is één van Italië’s meest gekende mousserende wijnen. De naam van de wijn komt van de druif Prosecco en wordt geproduceerd in de dorpjes Conegliano en Valdobbiadene in het noorden van Italië. Prosecco is een DOC zoals de Franse champagne dat ook is: de wijn mag alleen de benaming Prosecco dragen, als hij gemaakt is in het Prosecco gebied in de regione Veneto. Karakteristiek voor de Prosecco zijn een lichtgele strokleur, gematigde body, frisse toetsen en uitgesproken bloemen en fruit in de neus. Prosecco is de ultieme Italiaanse terras- en aperitiefwijn. Je kunt in iedere bar, op elk uur wel iemand een glaasje zien drinken. Zacht bruisend, bloemig van geur, fris en een tikje zoet van smaak. De perfecte verbeelding van la dolce vita. Prosecco wordt koud gedronken en is goed bruikbaar als aperitief of bij vis of salade. Net als de Spaanse cava wordt prosecco vaak als alternatief voor champagne gebruikt. Prosecco heeft echter niet de verfijnde smaak van een goede champagne, hoewel sommige dicht in de buurt komen, maar een goede Prosecco nodigt uit tot meer en is ideaal voor het aanscherpen van de appetijt.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s