Alcoholische dranken – M

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

M

Madeira of Madera

Madeira-wijn-4-soorten43Madeira of madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het eiland Madeira.
Oorspronkelijk werd madera van vier soorten druiven gemaakt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek variërend van zoet tot droog. De madera werd naar de druif genoemd waar hij van gemaakt was: Sercial (dry), Verdelho (medium dry), Bual (medium sweet) en Malmsey (sweet).

  • Sercial (Madeira dry): is een amberkleurige droge (de droogste Madeira) wijn. Hij is heel licht van kleur. Deze is uitstekend geschikt als aperitief, bij soep en bij gegrilde of gerookte visgerechten.
  • Verdelho (Medium dry): Deze wijn is lichter van kleur en minder krachtig, maar zeer elegant. Hij is iets droger dan de Boal (halfdroog). Wordt vooral bij hoofdgerechten gedronken, maar kan ook als aperitief, als begeleider van soep of consommé.
  • Bual (Medium sweet): Een stevige dessertwijn die halfzoet is en licht nootachtig smaakt. Heeft een roest- tot donkerbruine kleur. Hij heeft een lichte frisse afdronk. Lekker bij sterk smakende kaassoorten, wildpasteien, rijke desserts.
  • Malvasia (sweet): Dit is een krachtige, aromatische en zoete wijn (meest zoete van alle vier). Hij is onbeperkt houdbaar. Heerlijk bij pure chocolade, chocolade desserts en andere nagerechten. Uitstekend ter afronding van een heerlijke maaltijd. Is ook op zijn plaats bij een tasje koffie.

Tegenwoordig wordt de meeste madera van één druivensoort gemaakt (Tinta Negra) die er beter groeit. Wel worden de vier typen madera uit die ene druivensoort geproduceerd. De naamgeving is dan niet meer de naam van de druif maar het smaaktype: dry, medium dry, medium rich (of medium sweet) en fine rich (of sweet).

Malibu

Malibu Rum (21% vol.) is een drank op basis van rum. Malibu is niet alleen origineel, maar ook de best verkochte Caribische rum met kokosnoot smaak ter wereld. De smaak van Malibu is het tropisch paradijs in een fles, heerlijk verfrissende kokosnoot smaak met een zoete finish, perfect voor iedere gelegenheid. Het bevat natuurlijke kokosnootextracten, en de smaak is veel zoeter dan die van rum. Malibu kan puur worden gedronken, maar ook met ijs, met een mixdrankje op vruchtenbasis met chocomel of met cola. Malibu dateert uit 1893 en is oorspronkelijk in Barbados opgericht.

Mandarine Napoléon

Mandarine Napoléon (38% vol.) is een vruchtenlikeur gemaakt op basis van cognac en mandarijnen, aangevuld met kruiden en specerijen en de kleurstoffen karmijnrood en karamel. De Mandarine Napoleon kreeg zijn naam van de gelijknamige keizer van Frankrijk die regelmatig genoot van een glaasje cognac waarin enige tijd mandarijnen te week waren gelegd.
Mandarine Napoleon is een likeur voor alle seizoenen. De mandarijnlikeur is een klassieke basis voor een hele rij dranken en cocktails. Als aperitief wordt de likeur met sinaasappelsap of tonic geserveerd, als digestief puur, met ijs of champagne. Ook in de keuken heeft de Mandarine Napoleon zijn plaats, vooral in combinatie met wild, gevogelte, taarten, ijs, donkere chocolade en andere desserts.

Maraschino

MaraschinoMaraschino, marasquin of maraskijn (32% vol.) is een bitterzoete, heldere kersenlikeur met een krachtige smaak, gemaakt op basis van de marasca-kers, een variëteit van de zure kers die geteeld wordt in de Kroatische regio Dalmatië (voormalig Joegoslavië), in het bijzonder in de provincie Zadar, alsmede in Torreglia (nabij Padua in Noord-Italië).
Het recept is oorspronkelijk afkomstig uit de Dalmatische stad Zadar. Al in de 16e eeuw noteerden de Dominicanermonniken van het klooster in Zadar het recept van de Maraschino die zij produceerden. Toen in de 18e eeuw de industriële likeurproductie op gang kwam, veroverde de drank Europa.
Maraschino is een van de oude, klassieke likeuren die in ieder belangrijk boek over cocktails worden genoemd, van “The Bartender’s Guide” van Jerry Thomas uit 1862 tot de recentste publicaties. Volgens Thomas werden scheutjes Maraschino gebruikt in oude versies van allerlei cocktails, van de Manhattan tot de Whiskey Cobbler. Een scheutje Maraschino maakt een daiquiri helemaal af. Dit werd bevestigd door daiquiri-legende Constantino Ribalaigua van La Floridita in Cuba, die naar verluidt in zijn leven meer dan een miljoen van deze drankjes heeft gemixt. Maraschino was een veelvoorkomend ingrediënt in de pousse-café recepten van het eind van de negentiende eeuw, en het is altijd populair gebleven bij bartenders.
Maraschino is een van de weinige likeuren die gedestilleerd worden. Het destillaat wordt gemaakt van zowel het vruchtvlees als de (gebroken) pit van de marascakers, wat de likeur zijn kenmerkende smaak, een amandelaroma, geeft. Honing is ook een onderdeel van het eeuwenoude recept. Het destillaat rijpt twee jaar in Finse essenhouten vaten, een houtsoort die geen kleur afgeeft, alvorens het wordt verdund en gesuikerd. Het wordt typisch gebotteld in flessen met een strojasje.
De likeur wordt verwerkt in cocktails en gebak. Als smaakstof wordt marasquin onder meer gebruikt in chipolatapudding.

Marsala

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op het westelijk deel van Sicilië. De wijn wordt gemaakt van witte en/of blauwe druiven. Belangrijkste druivenrassen zijn: Grillo, Catarrato, Inzolia, Damaschino, Pignatello en Nero d’Avola. Marsala is in de achttiende eeuw “ontdekt” door de Engelsen die destijds al handelden in sherry, port en madeira en is sindsdien populair over de hele wereld.
De Marsala-wijnen bestaan hoofdzakelijk in drie kleurtinten: Oro (goudgeel), Ambra (amberkleur), Rubino (robijnrood of ruby).
Marsalas worden geklasseerd naargelang hun zoetheidsgraad en ouderdom. De zoetste Marsala noemt men “dolce” (zoet), gevolgd door “demisecco” (halfdroog) en als laatste “secco” die de droogste variant is.
Wanneer de wijn van een bepaald jaargang klaar is wordt deze opgenomen in een solera-systeem zoals men ook bij sherry kent. Marsala heeft daarom ook nooit een jaartal omdat het een menging is van meerdere, soms vele, jaren. Hierdoor is een bepaald type of merk ook zeer constant van smaak en kwaliteit. Afhankelijk van het gebruikte solera-systeem zijn er wel verschillende leeftijdscategorieën.
Het klassement, van de jongste tot de oudste wijnen zijn: “Fine: 17-18% alcohol, meer dan één jaar narijping op vat”, “Superiore: 18% alcohol, minstens twee jaar narijping “, “Superiore Riserva: 18% alcohol, 4 jaar narijping “, ” Vergine Soleras: 18% alcohol, 5 jaar rijping ” en de oudste “Stravecchio”. De rijping varieert dan van 1 tot 5 jaar en soms zelfs meer dan 20 jaar. Vooral de drogere, wat langer gerijpte varianten kunnen een behoorlijke kwaliteit halen.
Traditioneel werd Marsala geschonken na de “primi piatti” als een soort aperitief. Tegenwoordig wordt hij meer gebruikt om mee te koken, als dessertwijn of als begeleider van kaas. Marsala, een DOC geklasseerde wijn, laat zich dan ook zeer goed combineren met kazen, zoals een lang gerijpte Marsala met een sterke kaas als Parmezaan of een goudkleurige halfdroge Marsala met zachte Gorgonzola. Marsala is ook onmisbaar in de Italiaanse keuken, het leent zich uitermate goed voor verwerking in diverse recepten. Smaakmaker in desserts als tiramisu en zabaglione (sabayon), maar ook voor het maken van sauzen en risotto.
Een goede Marsala kan op kamertemperatuur gedronken worden en eenvoudige soorten licht gekoeld.
Het belangrijkste Marsala-wijnhuis is Florio. Deze wijn-producent werd gesticht in 1832 door Calabrian Vincenzo Florio, beter bekend als “Vader van de Siciliaanse wijnhandel. De opslagplaatsen en kelders van het Florio-imperium beslaan meer dan een kilometer lengte aan de zeekust. Florio was ook het eerste georganiseerde Marsala-wijnhuis op Sicilië. Andere grote wijnhuizen zijn: Lombaro, G&D Marsala en Pellegrino.

Martini

martini-and-rossi-vermouthMartini vermouth is een Italiaans vermoutmerk van de distilleerderij Martini & Rossi in Turijn. De distilleerderij is opgericht in 1850 door Alessandro Martini, Luigi Rossi en Teofilo Sola. In 1863 heette het bedrijf Martini, Sola & Cia en in 1879 verkocht de Sola familie hun aandeel aan de overige partners. Het bedrijf kreeg vanaf toen de naam Martini & Rossi. Aan het eind van de 20e eeuw is Martini overgenomen door de rum-fabrikant Bacardi.
Martini wordt geproduceerd in verschillende varianten:

  • Bianco (wit)
  • Extra Dry
  • d’Oro (Gold, goud)
  • Rosato (Rosé)
  • Rosso (zoet/rood)
  • Fiero (oranje, op basis van bloedsinaasappels)

Martini is een vermout. Algemeen wordt vermout omschreven als een drank dat als digestief of aperitief wordt gebruikt en dat tot stand komt op basis van wijn, waaraan planten, kruiden en/of aromaten toegevoegd worden. Aperitieven op basis van wijn en vermout worden van oudsher beschouwd als stimulators van de eetlust.

Merlot

Merlot is zo’n karakteristieke Bordeaux druivensoort, behorend tot de Cabernet familie. Het is een gevoelige druif, die niet van droogte en niet van kou houdt.
De Merlot geeft een rijkgekleurde wijn, stevig en toch zacht. Merlot komt snel tot rijpheid. Het is de perfecte druif om te combineren met de Cabernets.
Merlot komt voor in verschillende landen… zelfs tot in Rusland.

Muskaatwijn

Wijn van de druivensoort muscat, waarvan talrijke variëteiten bestaan, blauwe zowel als witte, die allen een bepaalde muskaatsmaak hebben. De meeste van deze wijnen zijn zoet.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s