Alcoholische dranken – G

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

G

Gancia

Gancia is een Italiaans bedrijf dat wijn maakt. Het werd opgericht in 1850 door Carlo Gancia in de regio Piemonte. Gancia was een pionier in het creëren van de eerste Italiaanse mousserende wijn. Het bedrijf Gancia is tegenwoordig nog steeds voor de volle 100% familiebezit, alweer de vijfde generatie, die het bedrijf volledig onder controle heeft, zowel wat betreft productie en distributie als wat betreft de marketing van het uitgebreide assortiment aperitieven en mousserende wijnen. Het bedrijf is vooral bekend om zijn Gancia Aperitivo Originale, dat tegenwoordig beschouwd wordt als een klassieke Italiaanse specialiteit. De natuurlijke basis van wijn in combinatie met een geheime mix van kruiden, fruit en planten en mede ook het lage alcoholpercentage maken het tot de perfecte keuze voor de moderne consument van tegenwoordig, die ten volste kan genieten van de verfrissende smaak, het dorstlessende karakter en het eetlust bevorderende karakter van Gancia. Ideaal als aperitief voor het diner, maar ook gewoon lekker op een zomers terras, puur of met ijsblokjes, eventueel met bronwater. Met Gancia kun je ook heerlijk exotische cocktails maken door toevoeging van mousserende wijn of fruitsappen.

Gin

ginGin (40% vol.) is een sterke geestrijke of alcoholische drank die wordt gemaakt door de destillatie van een vergist graanbeslag. Door toevoeging van jeneverbessen (of sleedoornbessen in het geval van sleedoorngin), krijgt het zijn specifieke smaak. De smaak van gewone gin is erg droog (in tegenstelling tot sleedoorngin), waardoor het zelden puur gedronken wordt.
Gin stamt rechtstreeks van jenever af. Reeds in de middeleeuwen werd in de Lage Landen op kleine schaal een op jenever lijkende drank gemaakt. Professor Franciscus de le Boë Sylvius zou omstreeks 1650 een destillaat gestookt hebben dat hij genièvre of genova noemde. De bevolking veranderde de naam al vlug in “genever” en “jenever”.
In Engeland heeft deze drank een eigen ontwikkeling doorgemaakt, zodat hij is uitgegroeid tot een typisch Brits product. Gin werd pas voor het eerst in Engeland geproduceerd nadat Willem van Oranje de Engelse troon opeiste in 1689. Het belangrijkste centrum werd Londen. In de late jaren 1700 werd er in Londen niet minder dan 12 miljoen liter gin per jaar geproduceerd en gin werd de drank van de middenklasse. Het ligt voor de hand dat het alcoholisme welig tierde. Mettertijd werden de distillatiemethoden beter en de kruidenrecepten complexer, waardoor het algemene kwaliteitsniveau van gin steeg. Deze nieuwe, complexe gin werd London Dry Gin genoemd en hij groeide uit tot Engelands nationale drank.
Enkele topmerken:

  • Bombay Sapphire: wat gesloten. Geparfumeerd en kruidachtig. Violet, bloemen en citrus, minder openlijk jeneverbessen. Delicaat en aromatisch.
  • Tanqueray: krachtig en open, met aroma’s van jeneverbessen, engelwortel, lis en citrusschillen, den, lavendel en peper. Krachtig en rijk.
  • Gordon’s: pittig en gedomineerd door jeneverbes. Wat aards.
  • Beefeater: zeer citrusachtig (sinaasappel, kumquat en citroen) en specerijen (kardemom, komijnzaad).
  • Hendrick’s: zeer floraal (en ook duur!), met uitgesproken aroma’s van rozenblaadjes en komkommer (deze ingrediënten worden ook toegevoegd voor de distillatie).

Grand Marnier

Grand Marnier (40% vol.) is een heerlijke likeur die smaakt naar sinaasappels, voor het eerst gemaakt in 1880 door Alexandre Marnier-Lapostolle. Het is een mengsel van cognac, gedistilleerde essence van bittere sinaasappel uit Haiti, vanille en andere ingrediënten. Het kan puur als digestief gedronken worden, maar even goed verwerkt in cocktails en desserten, zoals de befaamde ‘Crêpes Suzette’. Er bestaan verschillende soorten Marnier, maar de meest gekende en gedronken is de Cordon Rouge of de originele Grand Marnier likeur van hoge kwaliteit.

Grappa

Grappa is een Italiaans distillaat van wat na het persen van wijn overblijft. De smaak wordt bepaald door het soort druif en het hout waarin de drank gerijpt is. Jonge grappa drinkt men best koel, een oudere grappa op kamertemperatuur. Eenmaal een fles geopend, kunt u de grappa nog drie tot vier maanden bewaren.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s