Alcoholische dranken – C

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

C

Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon was oorspronkelijk een typische Bordeaux druif, maar groeit nu ook in de Loire vallei, in Languedoc Roussillon, de Provence en in de Zuid West streek.
In de Bordeaux streek, voornamelijk in Graves en in Médoc, waar de wijnboeren soms van “Petit Cabernet” spreken, vertegenwoordigt de Cabernet meer dan de helft van de aangeplante druivensoorten. In wijn wordt deze traditioneel samengevoegd met Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot.
De kleine druiven maken een wijn die sterk is in tannine, met aroma’s van zwarte bessen en groene peper. Daarom doet de wijn wat hard aan in zijn jeugd, maar later ontwikkelt zich een delicaat bouquet.
Californische wijnboeren zijn erin geslaagd om met deze druif zeer goede wijnen te produceren, waarvan tot voor kort werd aangenomen dat zoiets voorbehouden was aan de Médoc terroirs.

Cachaça

Cachaça is een drank van 40% vol. Cachaça (ook bekend als aguardente en pinga) is een suikerrietdistillaat afkomstig uit Brazilië en is vergelijkbaar met witte rum. Er zijn verschillende soorten Cachaça, de één al wat beter dan de andere.
Op de afbeelding staat een Cachaça 61. Het is een distillaat dat geproduceerd wordt sinds 1961 en gemaakt van hoge kwaliteit suikerriet. Verder heeft Cachaca 61 maar een beperkte hoeveelheid ethyl carbamate, namelijk 68,3 eenheden per biljoen, wat het de beste en zuiverste Cachaça wat Brazilië maakt.

Café Marakesh

Café Marakesh (23%) is een veelzijdige kwaliteitskoffielikeur, gemaakt op basis van de beste Arabica koffiebonen.
Café Marakesh, donkerbruin van kleur, heeft een fluwelige smaak die langzaam in de mond wegsmelt en door haar zeer zachte smaak is het niet te vergelijken met andere koffielikeuren. Deze likeur bestaat in drie unieke smaken: Original, Vanilla en Amaretto.

 • Café Marakesh Original
  Een volle, karakteristieke koffielikeur, gemaakt van de allerbeste Arabica koffiebonen.
  Geur: intensieve tonen van cacaobonen, intensieve geroosterde noten, sterke toon van mokkakoffie, karamel.
  Smaak: koffie met duidelijke aroma’s van roosteren, bittere chocolade, hopjestaart, kruidig, aangenaam zoet.
 • Café Marakesh Vanilla
  De volle koffiesmaak van de Original gecombineerd met zachte vanilletonen.
 • Café Marakesh Amaretto
  De volle koffiesmaak van de Original gecombineerd met de zoete verleiding van amandel.

Café Marakesh is niet te weerstaan. Met de smaken Original, Vanilla en Amaretto tovert u magische ‘snoepjes’ tevoorschijn. Van hartverwarmende winterdrankjes en koele zomerverrassingen tot verleidelijke desserts. Café Marakesh is heerlijk om puur te drinken, al dan niet on the rocks. Als verwennerij bij de koffie of in de koffie. En wat dacht je van de combinatie met roomijs, crème brulée of tiramisu? Onweerstaanbaar! Daarnaast kan deze likeur ook uitstekend in combinatie met andere dranken gebruikt worden. Eén van die mogelijkheden is Marakesh Coffee. Marakesh Coffee krijgt u door in een grote mok 3 schepjes bruine suiker en één borrelglas Café Marakesh te doen. Schenk hier verse hete koffie bij en doe er een flinke toef slagroom op. En dan ………………….genieten maar!
Een echte koffielikeur met een hoge kwaliteit voor smaak, voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Calvados

Calvados is een drank van 40 à 45 % vol. Door kenners wordt Calvados net zo gewaardeerd als een goede cognac of armagnac. Calvados dankt zijn naam aan het gelijknamige departement Calvados in Normandië/Frankrijk. Het is een fruitig alcoholische drank verkregen door het destilleren van cider. Cider is een wijn van voornamelijk appels, soms met toevoeging van peren. Anders dan bij cognac en armagnac zijn er geen specifiek voorgeschreven appelsoorten die gebruikt moeten worden voor de basis cider (ze moeten wel uit Normandië afkomstig zijn). Deze appelcider wordt tweemaal gedestilleerd, wat resulteert in een destillaat met een alcoholpercentage van 69% tot 72%. Hierna volgt een rijping op eikenhouten vaten. De rijptijd kan variëren van 1 tot 40 jaar en met benamingen zoals Original, Réserve, XO of een Hors d’Age. Tijdens het rijpingsproces verliest het destillaat een deel van zijn alcohol.
In een tulpvormig glas opgediend is het een lekker digestief, heerlijk bij koffie. In de keuken kunt u Calvados bij de bereiding van desserten en Normandische specialiteiten gebruiken.

Campari

Campari (20,5 à 28% vol. afhankelijk van het land waar het wordt verkocht). Campari is een alcoholische aperitief op basis van witte en rode wijnen waaraan bittere kruiden en/of extracten zijn toegevoegd. Campari wordt vaak gebruikt in cocktails en geserveerd met sodawater, wijn of citrussap (zoals sinaasappel-, pompelmoes-, mandarijn-, citroen- en limoensap).

Cava

Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuid-westen van Barcelona in Catalonië (Spanje). Ook in Arragon en de Rioja wordt cava gemaakt. Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: xarello, macabeo en parellada (ofschoon er soms ook andere rassen gebruikt worden, volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional)). Deze methode is te vergelijken met de méthode champenoise. Om die reden wordt cava wel eens “Spaanse Champagne” genoemd, maar dit is wijnkundig gezien fout, aangezien enkel schuimwijn afkomstig uit de Champagnestreek de naam Champagne mag dragen. Vergelijk: men spreekt ook niet van bijvoorbeeld “Spaanse Elzaswijn”. Eén van de condities voor de toetreding van Spanje tot de Europese Unie was het verwijderen van alle termen die tot verwarring met de beschermde Franse Champagne konden leiden. Een wet en een toezichthoudende commissie waken sinds november 1991 over de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen. Daarnaast kan cava ook nog een denominació d’origen (oorsprongsbenaming) krijgen, als hij in een welomschreven streek gemaakt wordt. Een cava, met name de drogere typen, kunnen heel goed als aperitief gedronken worden. Champagne is duur (geworden). Cava is een heel goed en goedkoper alternatief op de dure Champagne en is daarom momenteel een fenomeen!

Champagne

Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendste maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode champenoise mag de naam champagne dragen. De term “Franse champagne” is dus een pleonasme, aangezien champagne per definitie altijd uit Frankrijk komt. De wijn in Champagne wordt niet met belletjes geboren. De pareling van koolzuurgas is het resultaat van een oud bereidingsprocédé dat in de loop der tijden vervolmaakt werd. In zijn totaliteit, van het oogsten van de druiven tot het op de markt brengen van de wijn, noemen we dat de méthode champenoise, de werkwijze van de Champagne. Champagne wordt veelal gemaakt uit een mengsel van blauwe en witte druiven. Toegestane witte druivenrassen: Chardonnay, Pinot blanc, Arbane, Petit Meslier. Toegestane blauwe druivenrassen: Pinot noir, Pinot meunier.
Champagne is een feestelijke wijn bij uitstek. Hij wordt vooral geschonken als er iets te vieren valt. Maar het is ook een probaat middel om een sombere dag mee op te vrolijken. Het is een heerlijk aperitief en hij kan ook aan tafel worden geschonken bij vis en wit vlees.

Chardonnay

Chardonnay is de beroemdste druivensoort ter wereld. Eeuwenlang was het de enige druif voor de productie van witte Bourgogne wijnen. Het is ook een van de hoofdbestanddelen van Champagne. In dat gebied wordt de wijn, die uitsluitend van de Chardonnay wordt gemaakt, “Blanc de Blanc” genoemd.
De druiven zijn goudglanzend van kleur. Chardonnay levert de beste witte wijnen op, stevig en toch delicaat, traditioneel met een droog karakter. Afhankelijk van hun oorsprong, kunnen sommige van deze wijnen meerdere jaren worden bewaard.
Chardonnay groeit in vrijwel ieder wijnland ter wereld. De naam is ontleend aan een dorpje in de streek Macon (Bourgondië)!

Chartreuse

Chartreuse is een Franse kruidenlikeur gemaakt door de kartuizer monniken en genoemd naar hun klooster ‘Grande Chartreuse’ in de buurt van Grenoble (Franse Alpen), dat in 1084 gesticht werd. De drank wordt nog steeds gemaakt naar het ingewikkelde recept van distilleren, trekken, maceratie en filtratie van 130 verschillende planten, (Alpen)kruiden en specerijen dat de monniken in 1605 gekregen hebben van Marechal d’Estrees en in 1764 door de apotheker van het klooster: broeder Jerôme Maubec geperfectioneerd werd tot een smakelijk elixer. De Chartreuse likeuren behoren tot één van de meest complexe alcoholische dranken. De groene Chartreuse “Chartreuse Vert” is een natuurlijk groene likeur bekomen uit chlorofyl (de bladkleurstof van planten), heeft een alcoholpercentage van maar liefst 55% en heeft een zeer sterke karakteristieke smaak, zowel zoet, kruidig als pittig.

Cherry Brandy

Cherry Brandy (25% vol.) staat bekend om haar uitgesproken kersen smaak, afkomstig van geconcentreerd sap van de Maraska-kers. Het fruitige distillaat wat wordt toegevoegd zorgt voor een verrassende finesse. Onder invloed van zonlicht kan de volrode kleur van Cherry Brandy wat veranderen richting rood-bruin. Dit komt door het gebruik van natuurlijke verse grondstoffen. Het product is echter nog steeds goed te consumeren wanneer zich dat mocht voordoen. De eigen smaak van Cherry Brandy komt het best naar voren wanneer u het puur drinkt of met ijs. Maar deze likeur is tevens onmisbaar in tal van cocktails en buitengewoon geschikt voor long-drinks met jus d’orange, limonade of bruisend bronwater. Erg lekker is het ook om een scheutje Cherry Brandy toe te voegen aan Advocaat of om een het over roomijs te schenken: een ware traktatie!

Chouffe Coffee

Chouffe Coffee (25% vol.) is een Belgische likeur van de bekende Achouffe brouwerij in de Ardennen. Chouffe Coffee is op basis van Esprit d’Achouffe (bierbrandewijn) verkregen door het distilleren van Chouffe.
Toevoeging van graanalcohol (tarwe) en 100% natuurlijke koffie-extracten en een stevige scheut Mc Chouffe geven dit uitzonderlijk resultaat: een overheerlijke koffielikeur !!!
Chouffe Coffee drink je warm met een toefje of laagje slagroom of ijskoud, doch nooit alleen want … alle kabouters zijn er dol op.

Cider

Cider is een licht mousserende drank verkregen door de natuurlijke gisting van appelsap. De drank is een streekproduct in Normandië en Bretagne, waar het klimaat uitermate geschikt is voor de appelteelt. Cider bevat 5 -10% alcohol. Wordt in Normandië toegepast in bereidingen met vis of konijn.

Cinzano

Cinzano-vermoutCinzano is een bekend Italiaans merk alcoholische drank. De Cinzanofabrieken behoren tot de serie bedrijven waar een klein aantal families de lakens uitdeelt.
Cinzano wordt geproduceerd in verschillende varianten:

 • Bianco (wit)
 • Dry
 • Rosato (Rosé)
 • Rosso (zoet/rood)

Cognac

Cognac (40% vol.) is een wijndistillaat met een eigen appellation d’origine contrôlée, een beschermde herkomstbenaming. Dat betekent dat alleen de brandy uit de Cognac streek ook daadwerkelijk Cognac genoemd mag worden. Verder mogen er alleen bepaalde druivensoorten in voorkomen en wordt er zelfs gelet op de vaten waarin de drank rijpt.

Cointreau

Cointreau (40% vol.) is een veelgebruikte drank in cocktails en bestaat al sinds 1849. De uitvinder van het drankje, Edward Cointreau zei zelf over zijn vondst: ‘I have searched passionately for the quintessential flavour of Cointreau; I wanted to combine crystal clear purity with the subtlety of tastes obtained from the perfect harmony of sweet and bitter orange peels.’ Dit leidde tot een geheel nieuwe drank die hij vervolgens nog meer onderscheidde door deze te verkopen in een originele vierkante fles met ronde hoeken.

Crème de Almond

Crème de Bananas


Crème de Bananas (17 à 25% vol.) is een geel transparante likeur dat wordt gemaakt van, natuurlijk, bananen en een subtiel vleugje vanille. Het is een populaire likeur, die je op veel verschillende manieren kunt toepassen. Je kan er je dessert, cake en natuurlijk cocktail mee verrijken. Maar het is ook een aangename drankje ‘on the rocks’, wegens zijn zoete smaak.

Crème de Cacao

Crème de Cacao (24% à 27 vol.) is een zoete chocoladelikeur met de smaak van cacao en vaak een vleugje vanille. Er bestaat een bruine maar ook een kleurloze (witte) Crème de Cacao. Crème de Cacao is een cocktailingrediënt bij uitstek, maar het zal je ook aangenaam verrassen wanneer je het over roomijs schenkt of als aanvulling op een vers bakje koffie.

Crème de Casis

Crème de cassis is een zoete bloedrode, bijna zwarte likeur met zwarte bessensmaak. De kwaliteit van crème de cassis is afhankelijk van zowel de verscheidenheid van de gebruikte vruchten als de inhoud van de bessen en het productieproces. De beste bessen groeien in de omgeving van Dijon, Frankrijk en likeur met het label Crème de Cassis de Dijon bevat gegarandeerd bessen uit deze gemeente.

Crème de Menthe

Crème de Menthe (24 à 29% vol.) is een overheerlijke, frisse pepermunt likeur. De bijzondere smaak en de heldere frisgroene kleur maken Crème de Menthe een onmisbaar element voor tal van cocktails. Puur gedronken is Crème de Menthe een heerlijke after-dinner drink. Er bestaat ook een kleurloze likeur.

Cynar

cynarCynar Bitter (17% vol.) is toch wel een vreemde eend in de bijt want zo vaak kom je niet een bitter likeur tegen die op smaak is gebracht met artisjokken. Cynar Bitter bevat uiteraard meerdere ingrediënten, zoals 13 verschillende type kruiden, maar de drank doet toch voornamelijk denken aan artistokken.
Cynar Bitter kan je zowel als aperitief als digestief drinken en heeft een donkerbruine kleur omringd door bitterzoete aroma’s.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s