Alcoholische dranken – A

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Advokaat

Advocaat (14% vol.) is een gele romige likeur bereidt met onder andere eieren, suiker en alcohol, en heeft een zachte, gladde, vla-achtige volle smaak. Er zijn twee variëteiten op de markt: de vloeibare en de minder vloeibare (zeg maar dikke) drank. De vloeibare versie is bedoeld voor export. De dikke drank, voornamelijk gebruikt in de Benelux, kan zowel opgediend worden als aperitief en als digestief, wordt geschonken in een likeurglas op een dessertbordje met een toefje slagroom en eventueel nog een tasje koffie: wordt gegeten met een lepeltje. Je kan hem ook over een bolletje ijs, al dan niet samen met een banaan, serveren. Verwerkt in bananencake komt hij ook heel goed tot zijn recht. Ook is advokaat bijzonder geschikt in cocktails en longdrinks. De bekendste cocktail met Advocaat is waarschijnlijk deze Snowball.

After

After (25% vol.), een voor 100% natuurlijke subtiele koffielikeur samengesteld op basis van koffie-extracten en vanille- en karamelaroma’s. Het heeft een diep donkere en sterke koffiesmaak. Een Belgisch topproduct , zonder kleurstof, additieven, substituten, room en cafeïne.
After heeft drie smaken:

  • Supreme coffee likeur (rechtse afbeelding)
    Bevat Arabica koffie uit Brazilië, bourbon vanille uit Madagascar, zuivere rietalcohol uit Cuba en natuurlijk vloeibare karamel uit België.
  • Belgian chocolate likeur
    Bevat Belgische melkchocolade vervaardigd uit geselecteerde Afrikaanse cacao bonen, bourbon vanille uit Madagascar, hazelnoten uit Italië en natuurlijk vloeibare karamel uit België.
  • Ivory chocolate likeur
    Bevat Belgische witte chocolade vervaardigd uit geselecteerde Afrikaanse cacao bonen, bourbon vanille van Madagascar, van de beste vanille bloemen in de wereld en hazelnoten van Italië.

Deze drank kan heerlijk koud met ijsblokjes of verleidelijk warm met een toefje slagroom gedronken worden of na een diner, maar leent zich ook voor cocktails en in recepten.

Amarula Cream

Amarula Cream (17% vol.) is een romig likeur zoals Baileys Irish Cream, maar in tegenstelling tot Baileys heeft Amarula een Afrikaanse smaak die het veel unieker maakt. Het is een natuurlijke, exotische drank, gedistilleerd uit Marulasap – komt van de vruchten van de Marulaboom – verrijkt met natuurlijke room.

Anijslikeur

Anijslikeur, gebruikt in dit recept, is een kruidenlikeur met de volgende ingrediënten: gedestilleerd water, neutrale alcohol of een mengsel van gedistilleerde drank (als whisky of brandewijn), suiker, smaakstoffen en uiteraard anijs, steranijs of anijsessence. Veel bekende anijsdranken komen uit landen rond het Middellandse Zeegebied en werden al meer dan 7000 jaar geleden gedronken in verschillende oude beschavingen. Ze lijken qua smaak ook enigszins op elkaar. De meeste anijslikeuren zijn volledig helder, maar worden troebel (melkwit van kleur) bij het aanlengen met water: de reden van het wit worden is de olie die in anijs zit, welke niet oplost in water. Anijslikeur is ideaal als digestief, in cocktails, puur, aangelengd met water of in de koffie. Bekende anijslikeuren zijn: Mustika (Bulgarije en Macedonië), Pastis (Frankrijk), Ouzo (Griekenland), Sambuca (Italië), Arak (Israël, Jordanië Libanon en Syrië), Anisette (Nederland), Raki (Turkije)

Anisette

Anisette is een drank van 25 % vol. Zorgvuldig geselecteerd Spaans anijszaad is het belangrijkste ingrediënt voor het anisette distillaat wat de basis vormt voor deze typisch Nederlandse anijslikeur. Van oudsher wordt Anisette geschonken om de geboorte van een baby te vieren. Wees voorbereid dat Anisette blind kan slaan, ofwel troebel kan worden, wanneer het te koud wordt bewaard. Dit komt doordat alcohol bij hoge temperatuur meer olie kan bevatten dan bij lage temperatuur. Zodra de drank weer in een warmere omgeving wordt gezet, zal hij weer helder worden. Anisette is vooral populair als digestief. Het bevordert de eetlust en het zou de spijsvertering stimuleren. Puur gedronken is Anisette werkelijk een sensatie, maar het is ook heerlijk verfrissend wanneer het verdund wordt gedronken met water of ijswater. Wel zal het dan een witte gloed krijgen, door het neerslaan van de etherische oliën.

Aquavit

Aquavit (ten minste 37,5% vol.) is een sterkedrank die hoofdzakelijk wordt geproduceerd in Scandinavië. De basis van aquavit zijn granen of aardappels die dubbel gedistilleerd worden en waar karwijzaad (kummel) wordt toegevoegd. Daarnaast kunnen er andere soorten kruiden worden toegevoegd om de smaak te verrijken zoals dille, koriander of venkel. De kleur van Aquavit is meestal goudgeel. Maar er is ook kleurloze Aquavit.
Aquavit wordt ijskoud en puur gedronken uit een borrelglas dat in een keer moet worden leeggedronken. Dat is ook de reden dat het vaak in het vriesvak wordt bewaard.

Asbach Uralt

Asbach Uralt (38% vol.) is een brandy van Duitse afkomst met Duitse kwaliteit, een drank die vrijwel geheel gebaseerd is op druiven uit de Charente regio, een regio die geroemd wordt om de cognacs van hoge kwaliteit die het produceert. Asbach Uralt heeft dan ook veel gemeen met coganc, Asbach Uralt wordt tevens tweemaal gedistilleerd en de rijping wordt eveneens voltrokken op Limousin eikenhouten vaten. Het rijpingsproces neemt zo een 24 tot 36 maanden in beslag, een lange periode voor een brandy! De combinatie van Duits vakmanschap, de superieure kwaliteit van de druiven en de jarenlange ervaring van Asbach maakt dit tot een brandy van formaat. Zijn donkerbruine kleur wordt omringd door delicate aroma’s van vanille en honing. De intrigerende zachte smaak heeft een zoet tintje met verrukkelijke hints van vanille en hout.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s