Primeuraardappelen

primeuraardappel43Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen zijn aardappelen die na de winter te koop zijn. Belgische primeuraardappelen (zoals Premiere, Eersteling, Rode Eersteling, Belle de Fontenay) zijn verkrijgbaar vanaf eind mei tot en met augustus. De ingevoerde primeuraardappelen uit het Middellandse Zeegebied (Cyprus, Israël, Egypte, Italië,…) daarentegen zijn reeds beschikbaar vanaf april (zoals de Cyprus-aardappelen, Maroc, Chocolat-aardappelen en de Jersey Royal New Potatoe van het eiland Jersey). Kenmerkend voor primeuraardappelen zijn de flinterdunne schil en de bijzonder uitgesproken, iets zoetere smaak. Als je over de schil van een aardappel wrijft en deze komt los, dan heb je te maken met een primeur, een nieuwe aardappel. Primeuraardappelen kunnen maar enkele dagen bewaard worden. Ze zijn meestal vastkokend, uitermate lekker en makkelijk te koken, te bakken of in salades te gebruiken. Ook gebakken in de pan zijn ze een ware lekkernij. Ze zijn minder lang houdbaar (bewaren dus niet goed en worden snel groen als ze in contact komen met (dag)licht) en ook slechts enkele weken in het jaar beschikbaar in de winkelrekken.
Als het recept nieuwe aardappelen vermeldt terwijl ze niet verkrijgbaar zijn, neem dan een aardappelsoort met extra veel smaak, zoals Roseval of Corne de Gate (zie ‘Specialiteiten‘).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s