Bereidingstips

  • aardappeltips43Aardappelen zijn niet geschikt om rauw te eten. Je kan de aardappelen eerst schillen en dan koken, maar je kan ze ook in de schil koken.
  • Door aardappelen van gelijke grootte te koken ze tegelijk gaar.
  • Kooktijd in kokend water: 15 à 20 minuten.
  • Kooktijd in koud water: 20 à 25 minuten.
  • Koken in de schil: 10 à 15 minuten in kokend water + 10 à 15 minuten om ze te bakken op een licht vuurtje.
  • Kooktijd in microgolf: leg de geschilde aardappelen in een microgolf-bestendige schaal, zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk naast elkaar kunnen liggen. Giet er een beetje water bij en dek de schaal af met een deksel. Het bepalen van de juiste gaartijd hangt af van de grootte van aardappel en de variëteit. Gemiddeld duurt het bereiden van 500gr aardappelen ongeveer 7 à 8 minuten op 1000 Watt: eerst de aardappelen +/- 5 minuten in de microgolf laten koken, de aardappelen omdraaien en vervolgens nog +/- 3 minuten verder laten gaarkoken. Als ze gaar zijn, haal ze dan uit de schaal en laat ze nog even drogen.
  • Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen hoeven men niet te schillen. Gewoon over de schil wrijven en hierdoor komt deze los.
  • Bij consumptieaardappelen of bewaaraardappelen blijft de schil vastzitten wanneer men erover wrijft. Moet men deze met een dunschiller of aardappelmesje schillen of na het koken de schil van de aardappel verwijderen/pellen.
  • De bereiding van geschilde aardappelen: schil, was en snij de aardappelen in gelijke stukken net voor het koken, kook ze vervolgens gaar in ruim water (nu ook weer niet teveel).
  • Groene plekken wegsnijden en groene knollen weggooien. Deze ontstaan door blootstelling aan licht en bevatten solanine wat bij inname van hoge doseringen tot vergiftigingsverschijnselen kan leiden.
  • Snij ook de blauwe plekken weg. Dit zijn stootplekken, ze zijn niet schadelijk en hebben geen invloed op de smaak. Wel worden ze bij het koken bruinzwart en dat is niet zo aantrekkelijk.
  • Oude aardappelen die rimpelig en sponsachtig worden, kan je een tijdje (minimum 12 uur) in koud water leggen. Je zal zien dat ze zich volzuigen en terug harder gaan aanvoelen. Er zitten dan niet zo veel vitaminen meer in, maar de aardappelen zijn nog best lekker.
  • Sommige variëteiten kunnen na het koken een beetje grauw worden: dit probleem kan verholpen worden door een paar druppeltjes azijn of citroensap aan het kookwater toe te voegen.
  • Geschilde aardappelen kan men best, wanneer men ze niet direct gaat bereiden, in water bewaren, omdat het vruchtvlees, zodra ze geschild zijn, door blootstelling aan lucht zwart of rood verkleurt (afhankelijk van de variëteit). Dat is op zich niet gevaarlijk, maar het is toch veel beter om de aardappelen pas net vóór het koken te schillen en ze geen te lange tijd in water te laten liggen.
  • We dompelen aardappelen best in kokend water, in plaats van op te zetten vanaf koud water. Hierdoor blijven dan de voedingswaarde het best bewaard in de aardappelen en geven ze het zo min mogelijk af aan het kookwater.
  • Wanneer men aardappelen in de schil in de microgolfoven gaat koken, moet men de schil vooraf doorprikken met een vork of de punt van een mesje. Dit om te vermijden dat de aardappelen in de microgolfoven ploffen.
  • De smaak van aardappelen kan worden verhoogd door ze in groentebouillon of samen met een laurierblad te koken.
  • Aardappelpuree zonder toevoeging van groenten of wat dan ook, maakt men het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée. Wordt het een gemengde puree, neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.

Ken je nog kooktips, stuur ze gerust door, zodat de lijst vervolledigd kan worden!

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s