Spruitjes klaarmaken

Spruiten waren, zijn en blijven een typische wintergroente!

  • België heeft een lange traditie in de teelt van spruiten. Niet voor niets heten spruitjes in het Frans “choux de Bruxelles” en in het Engels “Brussels sprouts”.
  • Spruiten zijn vanaf half september goed verkrijgbaar, omdat de groente dan volop geoogst kan worden. Maar veel mensen vinden spruiten lekkerder als er eerst vorst overheen is gegaan. Dit geldt ook voor boerenkool overigens.
  • spruitjessoorten43Spruitjes zijn niet oubollig en bekrompen, zoals men wel eens zegt. Men gebruikt deze woorden, omdat men bij spruitjes meestal denkt aan vieze lucht en zwaar op de maag liggend. En daarom houden kinderen niet van spruitjes. Nochtans wanneer goed klaargemaakt zijn ze lekker, licht verteerbaar, geen vieze kookluchtjes, zijn heel gezond, zitten boordevol vitamine C en zijn gewoon … heel lekker, mits goed bereid!
  • Er zijn 3 maten spruitjes: kleine, middelmaat en grote.
    • Kleine spruitjes zijn het populairst in België, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen.
    • De middelmaat in Duitsland, Ierland, Finland, Frankrijk, Nederland, Spanje.
    • En de grote spruiten hebben ze het liefst in Italië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zweden, Zwitserland.
  • Gebruik bij voorkeur kleine spruiten, daar grote spruiten een te krachtige koolsmaak hebben.
  • Spruiten moeten in tegenstelling tot andere groenten worden gekookt in een ruime hoeveelheid water.
  • Kooktijd zo kort mogelijk houden. Door de kooktijd kort te houden (10 à 12 minuten) worden ‘spruitjeslucht’ en ‘zwaar-op-de-maag-liggend’ voorkomen. Bij korte kooktijd heb je heerlijke knapperige beetgare spruitjes, die licht verteerbaar zijn en ook nog boordevol vitamine C zitten.
    • Spruitjes werden vroeger lang op het vuur gezet en dan opgediend. Maar juist hierdoor zijn spruitjes niet lekker, liggen zwaar op de maag en krijgt je bovendien een vieze lucht (de spruitjeslucht of zwavelstank) in huis. Kort koken is dus het beste om spruitjes het lekkerst op tafel te krijgen.
  • De term “spruitjeslucht” of zwavelstank slaat op de typerende geur die in huis blijft hangen als spruitjes of andere koolsoorten te lang gekookt worden.
    • Koolsoorten hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken van kool ontstaat dan ook door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen.
  • Spruiten na het schoonmaken kort koken in veel water en ze daarna laten schrikken onder koud stromend water. Nadien kan men ze verder gaarbakken in boter en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
  • Zeer lekker is de combinatie met spek en ui of sjalot. Spekreepjes krokant bakken in een pan en gesnipperde ui glazig stoven. Spruiten bijdoen en het geheel zachtjes laten gaarstoven.
  • Spruiten worden het best geserveerd bij varken, lamsvlees, gevogelte (in het bijzonder kalkoen) en wild.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s