Keukentaal – W

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

W

Wadjan

Aziatische braadpan met bolle (soms iets afgeplatte) bodem voor bijv: te roerbakken.

Waterzooi

Waterzooi is een Vlaams gerecht van vis uit de Noordzee en paling gekookt in bouillon met verschillende soorten groenten en verse kruiden. Een variant uit Gent wordt met kip bereid. Beide gerechten bevatten veel room.

Weken

Een voedingsmiddel gedurende korte of lange tijd onder koud of lauw water (of andere vloeistof) zetten.

Wellen

Even onder het kookpunt verhitten van ingrediënten waardoor ze zwellen en zacht worden.

Wentelteefjes

Wentelteefjes zijn oudbakken sneetjes wit brood die door melk, losgeklopt ei en suiker worden gehaald en om ze vervolgens in boter te bakken. Het recept ontstond oorspronkelijk om geen brood te verspillen. Andere namen voor wentelteefjes zijn gewonnen of verloren brood.

Wetsteen

Een wetsteen is een stuk gereedschap, bestaande uit een platte steen, die uit zeer fijne korrels bestaat, en die onder andere gebruikt wordt om de snee (of scherpte) van een mes te onderhouden. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat je hiermee een mes kan aanscherpen, zoals bij de slijper, maar dit klopt niet. Hou er rekening mee dat je zeker gedurende 30 minuten afwisselend de ene en dan de andere kant over de steen heen en weer moet wrijven vooraleer je enig resultaat bekomt.

Wijnsteenpoeder

Wijnsteenpoeder is een bijproduct van de wijnbereiding. Het wordt gebruikt als giststof.

Wok

Grote braadpan met een bolle bodem, twee oren of een lange steel, die in de Chinese keuken wordt gebruikt voor roerbakken. Het grote voordeel is dat de ingrediënten snel op hoog vuur kunnen worden gebakken in het onderste deel van de pan, zodat ze niet te veel vet opnemen, vandaar ook het constante roeren met houten spatel, roerbakken genoemd.

Wokken

Het roerbakken in de wok.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Heb je nog een keukentaal of een aanvulling/verbetering van een bestaande keukentaal, stuur ze door en ze worden hier opgenomen!

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s