Keukentaal – T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

T

tl

Afkorting van theelepel.

Tabasco

Tabasco is een pikante saus uit de Amerikaanse keuken met als basisingrediënt rode chilipepers. De saus wordt in kleine flesjes verkocht en is lekker bij vleesgerechten, eieren en sauzen. Tabasco wordt ook gebruikt in sommige cocktails zoals Bloody Mary.

Tabboullé

Tabboullé is een salade uit de Libanese keuken met bulgur en verschillende soorten groenten en kruiden zoals tomaten, munt, peterselie en paprika. Het is een koud voorgerecht dat ook lekker is bij de picknick.

Taco

Een taco is een Mexicaans gerecht dat bestaat uit een maïskoekje met een vulling zoals gehakt met chilipeper of guacomole. U kunt het eten als warm voorgerecht of snack.

Tahin of Tahini

Tahini is een smeuïge pasta van fijngemalen, geroosterde sesamzaadjes. Tahini lijkt een beetje op notenpasta en komt gewoonlijk voor in twee combinaties: met of zonder zeezout. De pasta is is lekker hartig op de boterham of in saladedressings. De rijkelijk aanwezige voedingsstoffen van sesamzaadjes – onder meer calcium – worden nog beter opgenomen in de vorm van tahini. Je vindt tahini in de natuurvoedingswinkel.

Tajine

Zie ‘Tajine‘.

Talmouses

Soort gekartelde tartelettevorm gefonceerd met een fijn pâte fonce daarna fonceren met een soezenbeslag Worden na het bakken verschillend gevuld met bijv. kaas,ham, ossetong enz.

Tamari

Tamari is een zoute en pittige sojasaus van Japanse origine. Je kan tamari onder meer toevoegen aan roerbakgerechten. Tamari is ook ideaal bij sushi en is erg geschikt als ingrediënt van marinades, om bijvoorbeeld tofu in te bakken. Tamari wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, als een bijproduct van miso. Tamari is de meest oorspronkelijke Japanse sojasaus en smaakt in vergelijking met shoyu een stuk sterker.

Tamarinde

De Tamarinde is een tropische vrucht. Het vruchtvlees en de zaden bevinden zich in de peulen van de tamarindeboom die oorspronkelijk uit Afrika komt. De geperste pulp van deze peulen heeft een friszure smaak die soepen, stoofpotjes, gebak en chutneys op smaak kan brengen. Tamarindemoes is in vele recepten een goede vervanger voor citroen.

Tamis

Een zeer fijne keukenzeef, bestaande uit een stevige buitenrand van ongeveer 10cm hoogte uit roestvrij staal en een vlakke fijne zeefbodem uit roestvrij staal gaas.

Tamiser

zeven.

Tandoori

Tandoori is een Indiase bereidingswijze voor kip waarbij ontvelde stukken kip eerst gemarineerd worden met een mengsel van yoghurt, cayennepeper, kurkuma, koriander, knoflook en rood paprikapoeder. U vindt speciale kruidenmengsels voor tandoori in de supermarkt. Nadat de kip een tijdje in dit mengsel gemarineerd heeft, worden de stukken geroosterd en opgediend met een salade.

Tapa

is een Spaans hapje bij een glaasje wijn. Deze hapjes variëren van olijven tot stukjes omelet en gefrituurde tonijn. Alle hapjes worden in schoteltjes geserveerd waaruit iedereen met zijn vingers of prikkers een keuze kan maken.

Tapenade

Een tapenade is een saus gemaakt van gehakte olijven, kappertjes en ansjovis. Het mengsel wordt op smaak gebracht met olijfolie, citroensap en kruiden zoals knoflook en tijm. Tapenade is lekker op geroosterd brood, bij rauwkost en als vulling van hardgekookte eieren. U kunt het ook opdienen bij gegrild vlees en gegrilde vis.

Tapioca

groffe en fijne parels van cassavemeel. Is een helder bindmiddel.

Tartare

A la tartare betekent dat het gerecht met rauw rundvlees is klaargemaakt. Steak tartare wordt bereid met rauw gehakt rundvlees, opgediend met een rauw eigeel.

Tartelettes

blind gebakken ronde taartvormpjes van bladerdeeg, ovaal wordt het ook wel Barquette genoemd.

Taugé

Zie ‘Sojascheuten’.

Tempura

Tempura, een zeer populair gerecht, zijn typisch Japanse beignets van garnalen of groenten. Ze worden door een beslag van meel en water gehaald en gefrituurd. Tempura is lekker hartig en krokant en wordt geserveerd met een sojasaus.

Tenir au frais

Koel of koud zetten; bewaren.

Terrine

Mengsel gebakken in een schaal.

Timbaal

Bekervorm voor het aanrechten van spijzen. Ook bekerpastei, of timbaalkorst die nog gevuld moet worden.

Timbaaltje

Een kleine metalen kegelvorm, meestal gebruikt voor de bereiding van puddinkjes, rijst  of gepureerde groenten.

Timbre

Vakterm voor ijskast.

Toast

geroosterde snede brood.

Toef

Bosje, plukje, tuiltje.

Tomatenpuree

Deze geconcentreerde puree verkrijgt men door tomaten in te dikken. Voeg de puree toe aan sausen of ragouts. Tomatenpuree is in blik of tube verkrijgbaar. Je kunt tomatenpuree zelf maken van verse tomaten.

Tomater

tomatenpuree of verse tomaten toevoegen.

Tomber à glace

Vooral sjalot en ui, die men geheel laat indikken. Ook bouillon, tot hij zo dik is als gelei.

Tomber (faire)

Groente, geblancheerd of niet, gaar maken met boter, tot het nat zo goed als verdampt is.

Tompoes

Een tompoes of tompouce is een rechthoekig gebakje van bladerdeeg met een zoete vulling van boterrroom of pudding. Bovenop het gebakje ligt een laag van suikerglazuur.

Topinambour

Aardpeer, grillig van vorm; Zoetig., ‘Wordt geschild, gekookt en tot salade verwerkt. In de Chinese keuken ook rauw met groene fijne kruiden. Is afkomstig uit Zuid Amerika, van de stam del’Topinambou, aan de Amazonestroom.

Torchon

Passeerdoek, sausdoek, wringdoeek, ook étamine.

Tortilla

Een tortilla is een Spaanse omelet met aardappelen. Hieraan kunnen nog andere ingrediënten zoals ham of groenten aan toegevoegd worden. De omelet wordt aan beide kanten gebakken en in punten als tapa opgediend.

Touffe

Bosje, tuiltje (peterselie, waterkers, enz.)

Tour

Een tour of toer geven is:deeg uittrollen en weer in drieen vouwen. Men zegt bijv. van korstdeeg: De korst in zes toeren rollen, zes toeren geven.

Toureren

Frans: tourer. Vakterm in de pàtisserie. Men zegt: toeren geven, aan bladerdeeg, deeq in het algemeen, dat wil zeggen het deeg uitrollen en opvouwen, een of meermalen, en dan telkens korte tijd laten rusten.

Tourner

zie ‘Tourneren’.

Tourneren

  • Herhaaldelijk uitrollen en opvouwen van deeg.
  • Het in gelijkvormige, doorgaans ovale stukken snijden van groenten voor een fraaier effect en om het gelijktijdig gaar worden te bevorderen.

Tranche

Schijf,snede, plak, moot van: vis, vlees, ham, brood. Trancheren, in schijven snijden. Ook het verdelen, voorsnijden (découper) van grote vis, groot vlees, gevogelte, wild, gebraad, groot gebak, enz.

Tranchelard

Speciaal mes om te trancheren (lang en dun).

Trancheren

Heeft een dubbele betekenis:

  1. In de eerste plaats betekend het in stukken snijden, voorsnijden, ontleden van groot wild, gevogelte, enz…
  2. Verder betekend het ook in plakken (portioneren of gelijkvormige stukken) snijden van gebraden vis, vlees, wild of gevogelte.

Trekken

het in een vloeistof langdurig op een laag vuur verhitten van voedsel en/of kruiden, zodat de vloeistof de geur en/of smaak van de toegevoegde bestanddelen (vlees, vis, wild, gevogelte of groenten) opneemt. Water ‘trekt’ als het net niet borrelt.

Trifle

Een trifle is een Brits dessert van biscuit, sherry, fruit, banketbakkersroom en slagroom.

Tremperen

letterlijk betekent dit ‘natmaken’. Het royaal besprenkelen of neerleggen van gebak in een suikerstroop (of een andere, al of niet alcoholische vloeistof) om het gebak sappiger te maken en/of de smaak te verhogen.

Tronçon

Dwarsgesneden moot van grote vis bijv. Zalm.

Trouseren

Frans: trousser. Zelfde betekenis als brideren.

Turban

Tulband. En turban, rand van schijfjes; rultjes, partjes, enz. rondom een gedresseerd gerecht. Ook het gerecht zelf, als het opgemaakt is.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Heb je nog een keukentaal of een aanvulling/verbetering van een bestaande keukentaal, stuur ze door en ze worden hier opgenomen!

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s