Keukentaal – N

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

N

Nagaren

Bij het gebruik van de magnetron voor het bereiden van voedsel vindt verhitting plaats door wrijvingswarmte die in het product (of gerecht) zelf wordt opgewekt. De hittebron is dus het product of gerecht zelf. Na uitschakelen van de magnetron blijft die wrijvingswarmte nog enkele minuten actief. Het gerecht kan het beste afgedekt (om de warmte vast te houden) even in de magnetron gelaten worden.

Nage

Courtbouillon waarin schaal- of schelpdieren zijn gekookt en hierin mee geserveerd zijn.

Nappe

Tafellaken. Napperon, servet.

Nappe (à la)

Een gelei, moes, saus, zodanig indikken, dat zij het voorwerp, dat men er mee begiet geheel bedekt.

Napper

zie ‘Napperen’.

Napperen

oversauzen of mooi en gelijkmatig bedekken/overgieten van een koud of warm gerecht (vlees, vis, wild, gevogelte of groenten) met een dun laagje saus, coulis, crème, gelei, enz.

Nasi Goreng

Nasi goreng is een Indonesisch gerecht van gebakken rijst met kleine stukjes vlees, groenten, garnalen en kruiden.

Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat = dubbelkoolzure soda en is gewoon maagzout. Natriumbicarbonaat is onmisbaar om het deeg te doen rijzen. Speciaal voor licht, zacht en smeuïg gebak. Bij het merk Bicar (in België) staat op de verpakking 1 Koffielepel per 500 gram deeg Het wordt ook gebruikt in groene groenten om ze groen te houden.( een snuifje maagzout per liter water).

Navarin

ragout van lams- of schapenvlees met verse groenten.

Niçoise

‘a la Niçoise’ betekent dat het gerecht olijven, ansjovis, tomaten, sperziebonen en knoflook bevat. Het meest bekende is wel de salade niçoise.

Noedels

Deegwaar in dunne repen, dat gemaakt wordt van bloem, water en eieren.

Noga

Zoet snoepgoed gemaakt van honing, gebrande amandelen, noten met eventueel gekonfijt fruit en suiker.

Noisette

  • Hazelnoot.
  • Maag van kleine vogels, houtsnip, kwartel, lijster,”bec-figue, enz .. 3.Ronde kernstukjes van koeletten, maar ook wel uit ander vlees gesneden.

Nori

Nori is gedroogd zeewier dat in dunne blaadjes geperst is. Deze norivellen worden gebruikt om sushirollen te maken.

Normande

‘a la Normande’ betekent dat men in het gerecht appels, cider of calvados gebruikt. Dit zijn typisch Normandische producten.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Heb je nog een keukentaal of een aanvulling/verbetering van een bestaande keukentaal, stuur ze door en ze worden hier opgenomen!

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s