Keukentaal – L

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

L

L

Afkorting van volume-eenheid liter.

Lakken

Met een glimmende laag bedekken. Bv. gelakte eend. Mengsel van sojasaus, Chinese kruiden, honing, olie, knoflook, azijn, meel, gember, peperolie e.d.

Lame

L- de couteau; plat, lemmet van een mes. Schijf (je), truffel, champignon, foie gras, enz.

Languette

Ingrediënt gesneden in de vorm van een tongetje, reepje.

Larderen

is het doorrijgen, doorspekken van mager vlees, wild of gevogelte met repen vet spek om uitdroging tijdens het braden te vermijden. Zie ook ‘barderen’ en ‘pikeren’.

Lardons

Lange reepjes spek gebruikt voor het larderen.

Lasagne

Lasagne is een Italiaanse pasta in de vorm van brede, platte repen. De pasta wordt eerst al dente gekookt en daarna in een overschotel gestapeld met daartussen een vulling naar keuze. Het gerecht wordt dan met kaas bestrooid en gegratineerd.

Lauwwarm

Handwarm, een temperatuur van 37°C, meestal gebruikt met betrekking tot een vloeistof.

Levain

Mengsel van gist, bloem en lauw water. Levure, gist. Lever. Rijzen, opgaan, pousseren, van deegsoorten, door de werking van gist of andere middelen.

Liègeoise

…à la liègeoise. Bereiding waaraan jenever en/of jeneverbessen zijn toegevoegd.

Lier

binden van sauzen soepen, …

Liaison

Een mengsel van eidooiers en room om sauzen, soepen en stoofpotten te binden. Wordt altijd toegevoegd met de pan van het vuur en vlak voor het opdienen om schiften te voorkomen.

Lobbig

Het niet helemaal stijf laten worden van een vloeibaar mengsel of het niet helemaal stijfkloppen van slagroom.

Loempia

Een loempia is een Chinees gerecht gemaakt van een opgerolde deeglap gevuld met vleesreepjes, uien, taugé en paddestoelen. De rolletjes worden gefrituurd en geserveerd met een sojasaus. De Vietnamese loempia bevat kip.

Lossen

Uit de vorm halen.

Louche

pollepel

Lut

Deeg, gebruikt om een pan hermetisch af te sluiten.

Lycopeen

Lycopeen is de stof die tomaten hun natuurlijke rode kleur geeft én een sterk antioxiderend effect heeft. De term ‘lycopeen’ is een afgeleide van de Latijnse benaming van de tomaat: Solanum Lycopersicum. Producten op basis van tomaten hebben een lycopeengehalte van 50 à 70mg/kg vergeleken met 30mg/kg voor andere groenten en fruit. Tomaten zijn met andere woorden een heel sterk wapen in de strijd tegen de gevreesde vrije radicalen; ze bieden mee bescherming tegen o.a. prostaatkanker en hart- en vaatziekten. Tomatenconserven zijn een belangrijke bron van lycopeen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Heb je nog een keukentaal of een aanvulling/verbetering van een bestaande keukentaal, stuur ze door en ze worden hier opgenomen!

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s