Keukentaal – H

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

H

Habiller

Gevogelte en wild panklaar maken.

Haché

Gehakt vlees, dat gestoofd is. Etouffée, Etouffade.

Hâcher

hakken.

Haddock

Gespleten kleine hele wijting of schelvis, heel even gerookt, of dito filets van grotere vis van die soort.

Haggis

Haggis is een typisch Schots gerecht dat al door de oude Kelten werd gegeten. Het bestaat uit een schapenmaag of runderdarm gevuld met stukjes hart, long, lever, niervet en havermout. Het gerecht moet minstens twee uur in bouillon pocheren en geurt zeer sterk.

Hanche

Heup, heupstuk (bijv. van wild). Hanche de sanglier. Heup van volwassen wildzwijn.

Hanreng Saur

Gerookte haring = bokking.

Haricots moyen

Zeer fijne dunne franse spercieboontjes.

Harst

Rugstuk.

Herbe

Gras; kruid(en). Dikwijls vakterm voor groenten. Herbes à tortue. Er zijn meer dan 150 kruidensoorten. In ons land alleen al meer dan 80. Soms rekent men er ook cayenne toe, ofschoon dat een hulsvrucht is. (zie Fines Herbes).

Hollandaisesaus

Een hollandaisesaus is een warme, gebonden saus op basis van eigeel en boter. De saus wordt tradioneel geserveerd bij vis en groenten zoals asperges, bloemkool en artisjokken.

Homogeniseren

Verkleinen van vetdeeltjes om tot een luchtiger en ‘gladder’ ijs te komen.

Hummus

Hummus is erg populair in het Midden-Oosten en in de gebieden rond de Middellandse Zee, en terecht. Het is niet alleen erg lekker, maar ook bijzonder voedzaam. Hummus kan je zelf bereiden door kikkererwten, citroensap, olijfolie, knoflook, tahin (sesampasta) en komijn te mixen. Of je kan het natuurlijk ook kant-en-klaar in de winkel kopen. Het is erg lekker als broodbeleg, maar kan ook verdund met extra olijfolie als dipsaus worden gebruikt.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Heb je nog een keukentaal of een aanvulling/verbetering van een bestaande keukentaal, stuur ze door en ze worden hier opgenomen!

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s