Keukentaal – H

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

H

Habanero

Van alle soorten peper heeft deze de scherpste smaak. De habanero is aanvankelijk groen, maar naarmate hij rijper wordt, verandert hij in oranje en tenslotte wordt hij rood.

Habiller

Gevogelte en wild panklaar maken.

Haché

Gehakt vlees, dat gestoofd is. Etouffée, Etouffade.

Hâcher

hakken.

Hachis

Bereiding op basis van vlees, vis of groenten, in kleine stukjes gesneden en gebruikt als basis voor een vulling. Het Nederlandse woord “haché” is hier van afgeleid.

Haddock

Gespleten kleine hele wijting of schelvis, heel even gerookt, of dito filets van grotere vis van die soort.

Haggis

Haggis is een typisch Schots gerecht dat al door de oude Kelten werd gegeten. Het bestaat uit een schapenmaag of runderdarm gevuld met stukjes hart, long, lever, niervet en havermout. Het gerecht moet minstens twee uur in bouillon pocheren en geurt zeer sterk.

Hanche

Heup, heupstuk (bijv. van wild). Hanche de sanglier. Heup van volwassen wildzwijn.

Hanreng Saur

Gerookte haring = bokking.

Haricots moyen

Zeer fijne dunne franse spercieboontjes.

Haricots vert

Fijn soort prinsessenboontjes.

Harst

Rugstuk.

Hátelets

Sierpennen, voor decoratie en grillen.

Havir

Franse term voor het vlees aan de buitenzijde aanbraden (laten korsten). Dichtschroeien zonder dat het binnenin gaar is.

Hazepan

Lange, iets smal toelopende pan met deksel, waarin haas in zijn geheel gebraden kan worden.

Herbe

Gras; kruid(en). Dikwijls vakterm voor groenten. Herbes à tortue. Er zijn meer dan 150 kruidensoorten. In ons land alleen al meer dan 80. Soms rekent men er ook cayenne toe, ofschoon dat een hulsvrucht is. (zie Fines Herbes).

Hertoginnenaardappeltjes

Aardappels die geplet worden en gekruid met peper, nootmuskaat en zout. Daarna worden ze vaak in de oven gegratineerd.

Hollandaisesaus

Of Hollandse saus is een warme, gebonden saus op basis van eigeel en boter. De saus wordt tradioneel geserveerd bij vis en groenten zoals asperges, bloemkool en artisjokken.

Homogeniseren

Verkleinen van vetdeeltjes om tot een luchtiger en ‘gladder’ ijs te komen.

Hoorn des overvloed

Een donkerkleurige paddestoel met een kruidige smaak.

Hopping John

Een gerecht dat traditioneel op Nieuwjaarsdag wordt bereid door de inwoners van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Het bestaat uit zwarte oogbonen, bacon, rijst en ui.

Hors d’oeuvre

Koud of warm voorgerecht. Of eerste gerecht (de opening) van een maaltijd. Letterlijk: “buiten de kaart”. Moet de eetlust opwekken. Vroeger veelal een samengesteld assortiment, tegenwoordig veelal vervangen door de “amuse”.

Hummus

Hummus is erg populair in het Midden-Oosten en in de gebieden rond de Middellandse Zee, en terecht. Het is niet alleen erg lekker, maar ook bijzonder voedzaam. Hummus kan je zelf bereiden door kikkererwten, citroensap, olijfolie, knoflook, tahin (sesampasta) en komijn te mixen. Of je kan het natuurlijk ook kant-en-klaar in de winkel kopen. Het is erg lekker als broodbeleg, maar kan ook verdund met extra olijfolie als dipsaus worden gebruikt.

Hure

Langdurig en zorgvuldige bereiding van varkenskop: gepelde varkensoren, varkenssnuit, varkenstong, in zout gemarineerd, stevig samengebonden en gestoofd. Kan ook van kalf, vis en andere dieren.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Heb je nog een keukentaal of een aanvulling/verbetering van een bestaande keukentaal, stuur ze door en ze worden hier opgenomen!

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s