Mandoline

mandoline43Een mandoline is een rechthoekige rasp/schaaf, waarmee flinterdunne plakjes gemaakt kunnen worden door er een stuk groente of fruit over heen te bewegen. Veel mandolines hebben ook een functie waarmee staafjes gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld wortelsalade. Het voordeel van het gebruik van een mandoline is dat er dunne plakjes of reepjes geproduceerd worden die allemaal gelijk van vorm en grootte zijn. Indien er verdere verwerking in de keuken door blanchering of frituren plaatsvindt is het ook handig dat de stukjes van gelijk formaat zijn zodat de kooktijd gelijk blijft. Een tweede voordeel is dat bij verdere verwerking in bijvoorbeeld een salade de ingrediënten verser toegevoegd worden dan als men een voorgesneden versie in de winkel koopt. Een mandoline bevat scherpe mesdelen waardoor het hanteren van het apparaat zorgvuldigheid behoeft zodat niet per abuis vingers mee geraspt worden. Sommige versie bevatten een veiligheidshouder die dit euvel verhelpt. De te verwerken groente of fruit wordt in de houder gestopt die over het apparaat gehaald wordt. Mandolines zijn er van simpel tot uitgebreid. Met of zonder houder en met of zonder verschillend gevormde messen. Tevens zijn er versies die op een kom gelegd moeten worden of die werken met een standaard. Duurdere apparaten hebben vaak de mogelijkheid om bot geworden mesdelen te vervangen. Door het combineren of wisselen van de verschillende meegeleverde snijbladen en het instellen van de snijdikte kunt u met een mandoline een ongekend aantal verschillende snijvormen creeëren: julienne, blokjes, wafels, plakjes, geribbelde plakjes en nog zo veel meer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s