Tajine

“Info over het kopen en het gebruik van Tajines„

Tajine

  • tajine-aardewerk43Tajine is typisch Noord-Afrikaans en betekend kleipot. Het is een aardewerken stoofpot met een vuurvaste schaal, waaruit de bereide gerechten rechtstreeks opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig deksel met een typische vorm dat op een schoorsteen lijkt, maar bovenaan wel afgesloten is. De aardewerken pot verdeelt de warmte langzaam en gelijkmatig en is geschikt om groenten, vlees, gevogelte, wild en vis langzaam in gaar te stoven.
    Bij het koken met een tajine slaat condens (het verdampend kookvocht) neer op het deksel, waardoor het vocht terug naar beneden in de schaal loopt: hierdoor blijven alle sappen in de pot en alle smaken en aroma’s in het gerecht. De werking van de tajine lijkt op die van een braadpan met deksel.
    Gerechten die erin worden gemaakt, ontlenen er tevens hun naam aan (zie menutips): Tajine, een soort hutsepot/stoofpotje waarbij ze in Marokko alle mogelijke groenten gebruiken in combinatie met aardappelen.
    Tajine is een zeer populair gerecht, nochtans wordt het in de lage landen niet zoveel klaargemaakt en dit terwijl het een overheerlijke stoofpotje is, waarschijnlijk te maken met het feit dat voor dit gerecht de aardewerken stoofpot (tajine) moet aangekocht worden.

tajine-ongeglazuurde43

Voordelen

  • De ingrediënten hebben weinig vetstof nodig Ze worden voornamelijk in hun eigen kookvocht klaar gestoofd, waardoor het gerecht redelijk tot volledig vetarm is.
  • De tajine werkt energiebesparend doordat de kooktijd kort is, de werking van de tajine lijkt enigszins op die van een snelkookpan.
  • De aardewerken pot verdeelt de warmte voor de bereiding langzaam en gelijkmatig en is dus ook ideaal voor slow cooking.
  • De verschillende smaken hebben alle tijd om op elkaar in te werken bij langzaam garen.
  • De gerechten garen in hun eigen sappen en we behouden zo de meeste voedingswaarde.
  • Het deksel van de tajine houdt smaken en sappen bij elkaar.
  • De vuuvaste schaal van de tajine is een mooie schaal om de gerechten sfeervol op tafel in te presenteren, dus hoeft men het niet over te scheppen en sparen hierdoor ook afwas uit.tajine-dekoratief43
  • Extra handig aan een tajine is dat de schaal nog erg lang warm blijft en je eten zal dus niet zo snel afkoelen.
  • De (geglazuurde of ongeglazuurde) tajine kan gebruikt worden op
    • een gasfornuis (met gebruik van een vlamverdeler/sudderplaatje)
    • een elektrisch fornuis
    • een keramische kookplaat
    • een barbecue (houtskool of houtvuur)
    • en in de oven

tajine-dekoratief-geglazuurde43

Aankoop tajine

  • Tajines zijn zowel geglazuurd als ongeglazuurd verkrijgbaar. In smaak is er geen verschil, wel zijn geglazuurder tajines gemakkelijker om af te wassen.
  • Oppassen bij de aankoop van ongeglazuurde potten (hier of in Noord-Afrika): deze kunnen een hoge loodconcentratie bevatten, wat kan leiden tot loodvergiftiging als men er dikwijls in kookt.
  • Inmiddels zijn er ook gietijzeren versies van de tajine op de markt die het nadeel van het lood niet hebben. En voor het gemak zijn er ook tajines met siliconen handgrepen. Een andere nieuwe variant is de elektrische tajine.
  • Sommige tajines zijn beschilderd: deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen.
  • Net zoals bij braadpannen hebben tajines verschillende diamaters: om er ook gemakkelijk grote stukken vlees, zoals kippenbouten/billen, in te bereiden, kan men best een tajine van 30 centimeter nemen.
  • In een Turkse of Marokkaanse winkel koop je ze aan een gunstigere prijs dan in standaard Belgische/Nederlandse supermarkten/winkels.

tajinepan-elektrische43

Eerste gebruikt

  • Tajine eerste keer gebruiken: wanneer men een ongeglazuurde tajine voor de eerste maal gebruikt moet deze eerst 24 uur in water geweekt worden. Ook wanneer men de tajine niet zo vaak gebruikt, weekt men deze best, juist voor gebruik, nog eerst een uurtje. Dit om te vermijden dat de aardewerken pot bij te hoge temperaturen zou barsten. Een geglazuurde tajine (meest verkochte) kan men direct gebruiken.
  • Daarnaast is er bij ongeglazuurde tajines nog een tweede voorzorgsmaatregel aangewezen tegen barsten. Voor je de tajine de eerste keer gaat gebruiken, smeer je de binnenkant in met olie: zowel de schaal als het deksel. Zet de tajine daarna op een laag vuurtje en verwarm hem een uurtje voor. De olie zal erin trekken, waarna je tajine keer op keer kan blijven gebruiken.

tajine-geglazuurd-aardewerk43

Verder gebruikt

  • In de tajine kan je echt van alles klaar maken. Zowel groente als vlees, gevogelte, wild en vis. En alle gerechten die met de tajine worden gemaakt, ontlenen hun naam eraan.
  • Na de maaltijd laat je je tajine rustig afkoelen en dus niet direct gaan afwassen. Zoals bij het opwarmen, dien je ook bij het afkoelen ervoor te zorgen dat er geen te grote temperatuurschommelingen optreden, wat tot het barsten van de tajine kan leiden.
  • Omdat een klassieke tajine van aardewerk is, mag je hem niet in de vaatwasser steken. Met gaan hem dus met de hand afwassen, gebruik hiervoor gewoon een sponsje/afwasdoek, een beetje zeep en warm water. Het is af te raden agressieve afwasmiddelen en harde afwashulpmiddelen te gebruiken.
  • Een geglazuurde tajine is eenvoudig af te wassen, bij een ongeglazuurde tajine dien je daarentegen heel goed alle randen af te wassen. Bij moeilijk te verwijderen etensresten kan je de tajine best 10 à 15 minuten laten weken in het warm water. Hierdoor zullen de resterende etensresten gemakkelijker verwijderd kunnen worden.

tajine43

Kooktips

  • Plaats de tajine op de kookplaat van het fornuis of in de oven.
  • Doe er olie in.
  • Voeg pas ingrediënten toe aan de tajine, als de pot goed warm is.
  • Zet het deksel op de tajine.
  • Laat het gerecht op een laag vuurtje stoven.

iNFOeDGE

  • Met bovenstaande info kan je een tajine aankopen en beginnen met koken.
  • Recepten waar je een tajine kunt gebruiken.
  • Kookboeken ‘Tajine

Heb je nog tips rond tajines, stuur ze door en ze worden hier opgenomen!

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s