Snijplank

snijplank-Houten43Een snijplank is een onderlegger, waarop ingrediënten voor het bereiden van een maaltijd worden gesneden. Het gebruik van een snijplank als alternatief voor het direct snijden op het aanrecht is, naast het voorkomen van beschadigingen, de hygiëne. Uiteraard dient de snijplank na gebruik te worden gereinigd.
Snijplanken zijn er in diverse materialen (hout, bamboe en kunststof), grote, vormen (rond, rechthoekig, vierkantig,…) en kleuren (rood, groen, geel, blauw, wit, bruin). De kleur duidt dan aan waar de plank, in professionele keukens, voor gebruikt mag worden.snijplank-Kunststof43
Die kleuren staan vast in de HACCP-normen (Hazard Analysis and Critical Control Points – risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen):

  •  groen gebruikt men voor groenten en fruit
  •  geel voor gevogelte
  •  blauw voor vis, schaal- en schelpdieren
  •  wit voor kaas en brood
  •  bruin voor gebraden vlees en worst
  •  rood voor rauw vlees.

De bedoeling van dit systeem is om kruisbesmetting en -verontreiniging te voorkomen. Deze manier van werken kan men best doortrekken tot in de huiskeuken. Om te voorkomen dat de gebruikte messen snel bot worden, moet een snijplank van een zachter materiaal gemaakt zijn dan het staal van het keukenmes. Glas is om deze reden ongeschikt.

Bestel een snijplank bij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s