Keukengerei – V

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

V

Vergiet

Vergiet Rösle43Een vergiet of gaatjespan is een grote ronde schaal met gaatjes erin. Het is een keukengerei dat gebruikt wordt om etenswaren van overtollig vocht te ontdoen. Een vergiet werd vroeger vooral van email gemaakt. Tegenwoordig worden ze echter verdrongen door kunststoffen en roestvrijstalen varianten.

Vispan

vispan-demeyere43Vispannen zijn pannen waar men hele grote vissen in kan klaarmaken. Een vispan kopen is een goed idee als u ook zo loopt te hannessen met gewone pannen.
Op de rechtse afbeelding staat een Pujadas vispan, een roestvrijstalen vispan compleet met deksel en inzet, ideaal om hele vissen te pocheren. Op de linkse afbeelding staat een Demeyere ovale vispan. Haal het maximum uit uw vis met deze handige vispan. Grote vissen vormen geen probleem voor deze vispan, die u ook op twee vuren van uw fornuis kan gebruiken en die geschikt is voor de oven. Gemakkelijk bakken van zachte of gepaneerde vissen. U heeft nog maar weinig boter nodig om tot een mooi resultaat te komen.

Vispan-Pujadas43

TIPS

  • Gebruik uw vispan alleen om vis in te bereiden. Anders heeft u kans dat de smaak en geur van de vis in uw gerecht trekt.
  • In een vispan kunt u de vis ook stomen in zijn eigen vocht.
  • Als u een zachte vissoort bereidt keer uw vis dan niet om maar draai het vuur zachter en doe de deksel op de pan. Zo voorkomt u dat de vis uit elkaar valt.
  • Koop een vispan van groot formaat. Zo kunt u er ook eens voor kiezen om de vis in z’n geheel te bakken of stomen.
  • Als u een vispan koopt met zijdelings geplaatste handvaten kunt u uw vis ook langzaam in de oven laten garen.
  • Een gietijzeren vispan is zeer geschikt om uw vis mooi te serveren aan uw gasten.
  • Let er goed op of uw vispan vaatwasserbestendig is. Tegenwoordig kunnen veel pannen in de vaatwasser, bij een vispan is dit niet altijd het geval.
  • Als u een hele vis op tafel wilt zetten, vul dan de vis de avond van te voren met kruiden. Dan kunnen de kruiden lekker intrekken.
  • Bekijk eerst of uw vispan ook geschikt is voor het koken op inductie. U voorkomt dan teleurstellingen.
  • Gebruik geen scherpe voorwerpen om uw vis mee om te scheppen. Daarmee beschadigd u de pan.

Vleeshamer

vleeshamer-rosle43Een vleeshamer is een keukengereedschap waarmee vlees mals geslagen wordt. De hamer heeft een gekartelde en soms ook een platte onderkant. Door met de gekartelde kant van de hamer op het vlees te slaan wordt het bindweefsel beschadigd waardoor het vlees malser wordt. Ook taaie stukken worden hierdoor zachter. De platte kant dient vooral om het vlees of gevogelte (kip) plat te slaan Dankzij deze kant van de hamer kunnen bijvoorbeeld zachte schnitzels gemaakt worden.

Vleesmes

Vleesmes-G3-Global43Het bereiden van een lekker varkenshaasje, gebraad of rosbief kan heel wat tijd en energie kosten. Het aansnijden en mooi opmaken van de borden moet het hoogtepunt van de avond zijn. Helaas wordt dit nog wel eens bederft door een bot mes. Daarom moeten kwaliteit en functionaliteit dan ook samenkomen voor een mes dat hiervoor moet dienen. Het vleesmes moet verder ook, tijdens het snijden, lekker in de hand liggen: ideaal gewicht van het mes is dus essentieel, alsook de lengte van het lemmet. Het mes op de foto is een Global mes en dat leent zich uitstekend voor het snijden van vlees. Door het smalle blad blijft het ingredient niet ‘kleven’ aan het mes. Het mes is zowel rechts- als linkshandig te gebruiken.

Vleesmolen

vleesmolen43De gehaktmolen stond vroeger op de lijst die tot de keukeninventaris behoorde, tot hij uit de gratie raakte. Tegenwoordig is de ouderwetse gehaktmolen in trendy keukenwinkels te koop. En terecht, want de voordelen van het apparaat zijn talrijk. Men heeft de keuze uit handmolens en elektrische molens als het ietsje meer mag zijn (de prijs en de hoeveelheid vlees dat je wilt verwerken).vleesmolen-elektrisch43
Lang niet alle slagerijen en supermarkten verkopen gehakt van kip, kalkoen, lam of geit. Met een gehaktmolen kun je de soort(en) vlees die je voor een gerecht wilt gebruiken bij de slager uitkiezen en daar thuis gehakt van maken. Zo bepaal je zelf de kwaliteit en het vetgehalte van het vlees. Het mes van de gehaktmolen snijdt of hakt het vlees in kleine stukjes. Bij het maken van paté is een vleesmolen onontbeerlijk, maar het ook erg handig dat je er andere dingen mee kunt malen, zoals ui, paprika en andere groenten, verse kruiden en brood.

Vleestang

Vleestang-Rösle43Een vleestang is ideaal voor het draaien, wanneer er niet in het product mag geprikt worden met een vork, van vlees en vis of als serveertang (om het product gemakkelijk uit de serveerschaal op te pakken en op te dienen).
De tang op de afbeelding is van het merk Rösle. Deze vleestang werkt met een speciaal systeem, zodat u hem met slechts een hand kan bedienen. Zowel openen als op slot zetten. En door het ergonomische design ligt hij goed in de hand.

Vleesvork

vleesvork-GF24-Global43Een vleesvork heeft twee lange tanden en dient voor het makkelijk en veilig manipuleren van voedingswaren. Wordt vaak gebruikt om vlees te draaien en om gebraad of gevogelte op zijn plaats te houden tijdens het trancheren. Met de punten kan je bovendien testen of het vlees gaar is.
Op de afbeelding staat een vleesvork van ‘Global’. Door de driehoekige punten sluit vlees terug dicht na het prikken zodat geen sappen verloren gaan. De licht uit elkaar gaande punten van deze vork zorgen voor het makkelijk opnemen en weer neerleggen van voedingswaren.

Vijzel

vijzel43en vijzel of mortier is een beker met stamper die gebruikt wordt om te vermalen, fijn te stampen en te mengen. Hij wordt uit hard materiaal vervaardigd (graniet, brons, koper, aardewerk of kristal) en heeft soms een gepolijste binnenzijde, maar meestal is het ruw. In de keuken wordt de vijzel vooral veel gebruikt om kruiden fijn te malen, voor verder gebruik in sauzen, soepen, en marinades.
De vijzel op de afbeelding is een granieten stevige vijzel, het ideale hulpmiddel voor het fijnmalen van kleine hoeveelheden kruiden, specerijen, knoflook, enz. Door de ruwe binnenzijde is het eenvoudig om harde ingrediënten als peperkorrels, komijn, enz. fijn te malen. Bij het fijnstampen komen geur en smaak optimaal vrij. Sommige specerijen, zoals komijn- of korianderzaad, kunt u vóór het vijzelen even ‘droog’ roosteren in een koekenpan zodat de aroma’s nog beter vrijkomen. Gebruik uw vijzel ook om pesto, currypasta’s, knoflookmayonaise en dressings in te maken.
Vóór het eerste gebruik van een granieten vijzel
Een nieuwe vijzel kan, door het uitslijpen, aan de binnenkant wat steengruis bevatten. Om dit te verwijderen en om de vijzel tegen het intrekken van smaken en geuren te beschermen, raden we je het volgende aan:

  • Neem een handvol droge witte rijst of zeezout en vijzel dit tot poeder. Herhaal dit twee keer. Spoel de vijzel tussendoor om met lauw water en droog hem goed af.
  • Vijzel vervolgens wat pinda’s of gemalen kokos helemaal fijn, de olie hieruit vult de ‘poriën’ in het steen. Laat dit enkele uren intrekken: er ontstaat een oliehoudende beschermlaag aan de binnenkant van de vijzel.
  • Spoel de vijzel om met lauw water en droog hem af. De vijzel is klaar om te gebruiken.
  • Om de vijzel te onderhouden: de binnenkant af en toe insmeren met olijf- of zonnebloemolie.

Gebruiksaanwijzing
Het beste resultaat krijg je door de vijzel slechts tot maximaal voor de helft met ingrediënten te vullen. Zet de vijzel op schoot of op een stevige ondergrond zodat je goed kracht op de stamper kan uitoefenen (leg er eventueel een theedoek onder zodat de vijzel niet wegschuift). Duw de stamper vervolgens steeds rond over de ingrediënten in de vijzel, totdat het mengsel de juiste consistentie heeft. Je maalt ingrediënten sneller fijn door aan het mengsel in de vijzel wat grof zeezout toe te voegen. De korrels helpen om de ingrediënten fijn te malen. Voor een zoet mengsel gebruik je kristalsuiker.
Tip: snij knoflook in stukken, voeg wat grof zeezout toe en laat dit even staan. Als je het vervolgens vijzelt, krijg je een perfecte knoflookpuree.

Onderhoud
Was je vijzel alleen af met warm water. Gebruik geen afwasmiddel omdat dit in het steen kan trekken en een zeepsmaak achterlaat. Gebruik geen schuursponsje, maar een zachte vaatdoek.

  • Tik de stamper nooit schoon op de rand van de vijzel, dit kan beschadigingen veroorzaken.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s