Chakalaka – Zuid-Afrikaanse Pittige Groentesaus

“Kan ook dienen als salade„

chakalaka18 juli, de verjaardag van Nelson Mandela (1918). Daarom dit typisch Zuid-Afrikaanse gerecht dat uit de townships in Johannesburg komt, daar zou het zijn ontstaan. Dit gerecht wordt vooral geserveerd in shebeens (lokale kroegjes), maar je komt het ook wel tegen in vijfsterren restaurants en hotels. Chakalaka is een pittige Zuid-Afrikaanse gerecht, op basis van bonen, tomaten, wortel en paprika, dat als saus of salade gegeten wordt en traditioneel geserveerd met brood, pap, stoofschotels of curry’s. Je kunt het ook als vegetarisch hoofdgerecht eten met wat brood, rijst of aardappelpuree. Om de hete smaak in evenwicht te brengen, wordt het soms geserveerd met Amasi (dikke zure melk). Er zijn vele variaties die vaak afhankelijk zijn van regio’s en familietradities. In Zuid-Afrika wordt dit gerecht meestal koud geserveerd, uiteraard kan je het ook lauwwarm of zelfs warm eten.

KlassiekHoofdgerecht4 personenZuid-AfrikaansWarm, Lauwwarm of Koud

Benodigdheden

Bereiding:30m
Keukengerei
Braadpan;
Spatel

Bereiding

  • Verhit de olie in een braadpan, voeg ui toe en fruit de ui tot ze glazig is.
  • Voeg knoflook, paprika, chilipepers en currypoeder toe en laat alles gedurende 2 minuten op een laag vuur sudderen.
  • Voeg de wortels en bloemkool toe en meng goed zodat alles bedekt is met het currypoeder.
  • Voeg de tomaten toe en roer nog eens.
  • Laat het mengsel onder deksel op een medium-laag vuur gedurende 15 minuten zachtjes sudderen of tot de groenten beetgaar zijn.
  • Voeg de bonen toe en breng op smaak met piri-pirisaus (optioneel), peper en zout
  • Laat alles verder sudderen tot de groenten zacht zijn.

Serveren

  • Serveer warm, lauwwarm of koud.
  • Serveer Chakalaka
    • Als salade (relish) in combinatie met gegrild vlees of gevogelte
    • Of giet de saus over een curry of stoofpotje
    • Of eet het met putu pap (Zuid-Afrikaanse maïspap), brood (dan kan je lekker doppen, soppen), rijst of aardappelpuree en eventueel een frisse salade.

Tips

  1. De kleur van de paprika beslis je zelf: groen, rood, geel …
  2. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika, rode en groene chilipeper.
  3. De hoeveelheid chilipepertjes en piri-piri saus beslis je zelf, het hangt af van hoe pittig het gerecht mag zijn.
  4. Je kunt ook geraspte wortelen nemen. Ook kunnen er meer of minderen groenten gebruikt worden, zoals gesneden witte kool, broccoliroosjes, blikje maïs …
  5. In de zomer kan je 3 à 4 verse rijpe vleestomaten nemen, gepeld, ontpit en in stukjes gesneden. Voeg het vrijgekomen sap ook toe aan de saus.

Drankadvies

Music

Shakalaka Boom Boom
door ?
Shakalaka
door K3

iNFOeDGE

Meer info over
Chakalaka (Wiki/En)
Nelson Mandela (Wiki/Nl)
Shebeen (Wiki/En)
Zuid-Afrika (Wiki/Nl)

Ook Interessant

Kurkuma-koenjit43
Geelrys
Currypoeder43
Bobotie
witte-rijst43
Jollof Rijst Met Kip
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s