Snert – Hollandse Erwtensoep

“Dikke Soep Met Spliterwten En Varkensvlees„

Spliterwten43De definitie van snert “Deze soep wordt niet gewaardeerd”, “Dat gerecht is niet veel soeps”, “Flut”, “Iets ondeugdelijks”, “Iets heel slecht”, “Nietswaardig”, “Niets waard” is toch niet de juiste beschrijving van dit heerlijk Nationaal gerecht van Nederland, met name dikke erwtensoep. Waarom men dit gerecht dan ook “snert” noemt, Joost mag het weten …
Hollandse erwtensoep is een Nederlandse traditioneel dikke soep, gemaakt van spliterwten en varkensvlees (met een bot). Deze erwtensoep met varkenspoot is een ouderwets, maar lekker recept. Deze soep kost weinig geld, is makkelijk te bereiden, maar het is slow food, wat wil zeggen dat je tijd nodig hebt, om deze lekkere erwtensoep klaar te maken. Er bestaan heel veel variaties op deze soep, maar spliterwten, varkensvlees met een bot (zoals hamschijf, poot, staart, vleesribben/krabbetjes, hammetje, of een stuk van de kop), prei, knolselder en ui is de basis. Verder kunnen er nog aardappelen en/of wortelen aan toegevoegd worden. De hoeveelheid erwten is bepalend voor de vloeibaarheid, maar de pap-achtige consistentie is nu juist wat de Hollandse erwtensoep zo typeert. Het is dan ook een echte maaltijdsoep, dat traditioneel gegeten wordt met roggebrood! Het soort toegevoegd varkensvlees met bot is dan weer bepalend voor de kooktijd, zo kan de kooktijd flink verlengd worden (vraag daarom bij de slager wat de kooktijd is van het gekozen varkensvlees).
De erwtensoep wordt er alleen maar lekkerder op, wanneer hij een dag van te voren wordt klaargemaakt.

KlassiekLunch, Voorgerecht, Hoofdgerecht4 personenNederlandWarmWinter

Benodigdheden

Keukengerei
Mengkom;
Vergiet;
Soeppan;
Schuimspaan;
Staafmixer of roerzeef;
Punt- of bolzeef;
Pollepel;
Officemes;
Antiaanbakpan;
Snijplank;
(bruin/spek – wit/brood)
Koksmes

Voorbereiding (een dag op voorhand)

  • De droge spliterwtendaags voordien in een kom met koud water te week zetten.

Bereiding

  • Spoel de erwten en de varkenspoot de dag van bereiding in een vergiet af met koud water.
  • Stoof in een soeppan de prei, selder, knolselder en ui aan in wat boter gedurende 3 à 5 minuten of tot de ui glazig is.
  • Vervolgens de erwten en de bouquet garni erbij doen, en kruiden met peper en zout.
  • Leg het hammetje, de varkenspoot en het spek erbij (zie tip 6).
  • Bevochtigen met water en/of bouillon en breng aan de kook: het schuim, dat bovenop komt drijven, afscheppen met een schuimspaan.
  • Laat de soep onder deksel en op een zeer zacht vuurtje gedurende 2 uur sudderen of tot het vlees volledig gaar is (zie tip 7).
  • CROÛTONS MAKEN
  • Dit kan men doen, terwijl de soep staat de sudderen!
  • Verwijder met een mes de korstjes van het brood en snij de sneetjes verder in kleine blokjes, vierkantjes (± 1 cm).
  • Smelt in een antiaanbakpan 50 gr boter en voeg er de broodblokjes aan toe.
  • Bak de blokjes in 5 à 6 minuten op een middelhoog vuur (let erop dat de boter niet aanbrandt!): schud of draai de blokjes af en toe om, zodat ze mooi goudbruin gebakken en krokant zijn.
  • Laat de croûtons uitlekken op keukenpapier.
  • SOEP AFWERKEN
  • Haal het vlees en de bouquet garni uit de soep en mix de soep fijn met een staafmixer of haal door een roerzeef.
    • Optioneel: men kan de soep vervolgens nog door een punt- of bolzeef halen met een pollepel. Zo ontstaat er een mooie gladde soep.
  • Leng de soep indien nodig aan (als ze té dik lijkt – zie tip 8 ) met bouillon of water en laat terug opkoken.
  • Haal de zwoerd van het spek (als dat eraan zit) en snij het spek in kleine stukjes. Haal het vlees van het hammetje en snij of pluk het vlees eventueel verder in stukjes. Snijd de varkenspoot in van boven tot onderkant en haal al de kleine beentjes en kraakbeen er voorzichtig uit, haal eventueel de zwoerd (vel) eraf en snij of pluk het vlees verder in stukjes.
  • Proef de soep en breng verder op smaak met peper en zout: opgepast met zout, want er is spek gebruikt in de soep.
  • Bereid de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking of van de slager. Snij vervolgens de worst in schijfjes.

Serveren

  • Verdeel het vlees (van het spek, hammetje en varkenspoot) en de rookworst over diepe borden en overgiet met de soep.
  • Serveer de soep lekker warm met een snede roggebrood en broodcroûtons:
    • croûtons op het laatste moment aan tafel toevoegen aan de soep of doe de broodkorstjes in een kommetje en laat de gasten zelf beslissen of ze croûtons willen en hoeveel.

Tips

  1. De spliterwt is een gedroogde doperwt, waarbij het vlies (zeg maar schil, zaadhuid of omhulsel) verwijderd wordt, waardoor de erwt in twee helften uiteenvalt. Het voordeel ervan is dat, zonder de vliezen, de erwten gemakkelijk uiteen vallen, waardoor ze uitermate geschikt zijn en veel gebruikt worden om er (erwten)soep en puree van te maken. De gedroogde erwt moet wel eerst daags voordien geweekt worden. De bereidingstijd voor spliterwten bedraagt minimum 1 uur koken. De smaak van spliterwten is zacht, zoetig.
  2. Varkenspoten zal je niet bij elke slager vinden. Hou je niet zo van varkenspoten, laat het dan gewoon weg uit het recept of gebruik het wel voor de smaak, maar serveer het niet.
  3. Gebruik je liever gezouten spek, kan men het spek eventueel eerst blancheren: voordeel is dat het meeste zout verwijderd wordt (en de soep niet te zoutig zal worden), nadeel is dat een deel van de smaak weggaat.
    • Blancheren: doe spek in een kookpot, overgiet met koud water, breng aan de kook en laat een drietal minuten koken (is afhankelijk van het zoutgehalte van het spek). Laat het spek uitlekken in een vergiet. Wil je het spek opbakken in plaats van het te laten meekoken in de soep, dep ze dan eerst droog met keukenpapier!
  4. Men kan enkel water gebruiken (voor puur en licht), enkel bouillon (voor een sterkere smaak) of een mengeling van water en bouillon nemen, zoals 7,5 dl water en 7,5 dl bouillon.
  5. Wit, bruin, volkoren-, multigranenbrood of volgens eigen voorkeur, zolang het maar geen suiker-, rozijnen- of ander zoet brood is.
  6. Men hoeft het spek niet mee te laten sudderen in de soep, men kan ze ook apart opbakken: snij hiervoor het spek in kleine blokjes, doe ze in een antiaanbakpan en bak ze krokant. Doe de spekblokjes in een kommetje en laat de gasten zelf beslissen of ze spek willen en hoeveel.
  7. Het vlees is gaar als het van het bot (hammetje) en de varkenspoot valt: het vlees laat zich makkelijk tussen het bottenstelsel wegplukken.
  8. Hou er rekening mee dat Hollandse erwtensoep een pap-achtige consistentie heeft.

Ook Interessant

Erwten-43
Clamartsoep
Droge-witte-bonen43
Faubonnesoep
Spliterwten43
Saint-Germainsoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s