Bulgogi – Authentiek Koreaans Vuurvlees

“Gegrild Gemarineerd rundsvlees„

bulgogiBulgogi is één van Korea’s meest populaire rundvleesgerechten. Letterlijk vertaald betekent het “vuurvlees”, en wordt in die zin ook gebruikt voor andere Koreaanse barbecue-gerechten zoals dak bulgogi (kip) en dweji bulgogi (varken).
Het is gewoon om in een Koreaans restaurant het gemarineerde vlees zelf te grillen boven een vuur of te bakken op een hete plaat. Vaak worden teentjes knoflook, uienringen en gesneden groene paprika’s meegebakken. Op tafel zijn ook de nodige bijgerechten, banchan, te vinden en natuurlijk rijst.
Heerlijke bulgogi hangt af van drie dingen: een goed stuk rundvlees, een heerlijke marinade, en de methode die je gebruikt om te grillen.
Maar als je dit recept volgt, heb je een lekker wrap op een eenvoudig gemakkelijke manier.

KlassiekHoofdgerecht4 personenKoreaWarm

Benodigdheden

  • Entercôte – 600 gr (in heel dunne plakjes – zie tip 1)
  • Sesamzaad – 3 el
  • Kropsla (blaadjes losgehaald)
  • Pandanrijst – 300 gr (jasmijnrijst)
  • MARINADE
  • Pijpajuin – 3 st (in fijne ringetjes)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngesneden)
  • Sojasaus – 6 el (zoute ketjap)
  • Sesamolie – 2 el
  • Cheongju – 2 el (Koreaanse rijstwijn – zie tip 2)
  • Basterdsuiker – 2 el (witte)
  • Zwarte peper – 1/2 tl (versgemalen)
  • Sap van Nashi peer – 4 el (optioneel – zie tip 3)
  • Gochugaru (rode chilivlokken, optioneel – zie tip 4)
  • OPTIONEEL
  • Ui (in schijfjes) of pijpajuin (in stukjes van 5 cm)
  • Champignons (in plakjes)
  • Paprika (in reepjes)
  • Gochujang (Koreaanse rode chilipasta – zie tip 5)

Voorbereiding:2u
Bereiding:10m
Keukengerei
Snijplank (rood);
Vleesmes;
Mengkom;
Plasticfolie;
Antiaanbakpan;
Kookpot;
Tafelgrill;
Vleestang

Voorbereiding

  • Leg het vlees een uurtje in de diepvriezer, dan kan je het vlees makkelijker in heel dunne plakjes snijden.
  • Haal het vlees uit de vriezer en snijd het met een zeer scherp mes dwars op de draad in zo dun mogelijke plakjes (zie tip 6 en 7): vingerlengte plakjes (ongeveer 2 cm breed op 8 cm lang) en 3 mm dik.
  • Meng de sojasaus met de sesamolie, rijstwijn, perensap (optioneel – zie tip 3), suiker, pijpajuin, knoflook en peper (zie tip 4).
  • Leg het vlees in de marinade en meng alles met de handen (of twee lepels) goed door elkaar.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het vlees in de koelkast minstens 2 uur marineren (af en toe omscheppen) of beter nog een nacht (zie tip 8 ).

Bereiding

  • Rooster het sesamzaad in een antiaanbakpan zonder vetstof goudbruin in ongeveer 3 minuten.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
  • Warm de tafelgrill voor (zie tip 9) en olie het rooster in.
  • Leg plakjes rundsvlees er in kleine porties op.
    • Je kan samen met het vlees ook wat hele knoflookteentjes, uienschijfjes of pijpajuintjes, shiitake paddenstoelen in plakjes (of witte champignons) en/of paprikareepjes mee grillen.
  • Laat het vlees grillen totdat het gaar is, zo’n 1 à 3 minuten per kant.
  • Haal het gare vlees van de grill en leg er een ander portie op.

Serveren

  • Serveer de slablaadjes (zie tip 10), het sesamzaad en de rijst apart.
  • De Koreanen eten de bulgogi uit de hand:
    • Neem een blaadje sla, leg er wat rijst op, daarop het vlees (en eventueel wat gegrilde groentjes), doe er wat chilipasta op, strooi er wat geroosterde sesamzaad over en vouw het blad samen.
    • Vervolgens steek je het pakketje (heel of gedeeltelijk) in je mond. Lekker!
  • 즐기십시오!

Tips

  1. Kan ook met een ander stuk rundsvlees, zoals rib-eye steak, ossenhaas, kogelbiestuk … Of een varkenshaasje, kippenborst … dat geeft natuurlijk een heel andere smaak, maar zeker het proberen waard.
  2. Cheongju is een Koreaanse rijstwijn, maar ander rijstwijn kan ook of sherry of droge witte wijn.
  3. De nashipeer, zandpeer of Aziatische peer is een perensoort, die van nature voorkomt in het oosten van Azië, waar hij veel wordt gekweekt voor zijn eetbare vruchten. De sappige vruchten hebben de vorm van appels en daarom worden ze ook vaak appelperen genoemd. Het is een populaire vrucht, die als dorstlesser kan worden gebruikt. Ze zijn zoet en knapperig als ze rijp van de boom worden geplukt. De Koreaanse variëteit is “Dan Bae”.
    Nashi peren zijn te vinden op de Belgische en Nederlandse markt.

    • Pers een Nashi peer uit met een juicer, zodat je vers perensap hebt.
  4. Als je van pittig houd kan je ook wat Gochugaru of Koreaanse rode chilivlokken aan de marinade toevoegen of gewoon rode chilivlokken (het is optioneel).
  5. Kochujang of gochujang, rode chili- of peperpasta, is een scherpe, gefermenteerde Koreaanse specerij. Het is een hete donkerrode pasta die veelvuldig gebruikt wordt in de Koreaanse keuken: te vinden in Aziatische voedingswinkels. Of neem een andere chilipasta.
  6. Leg eventueel de plakjes vlees tussen twee velletjes plasticfolie en klop ze met de deegroller tot flinterdunne lapjes.
  7. Dwars op de draad zorgt ervoor dat je er gemakkelijker kunt op kauwen.
  8. De marinade zorgt er ook voor dat het vlees super mals wordt, dus hoe langer hoe beter.
  9. Kan ook op een grillplaat, steengril, contactgrill of bakplaat: zolang je het maar op tafel kunt zetten, want het is de bedoeling dat iedereen zelf zijn eten klaarmaakt terwijl men gezellig samenzit (zoals bij gourmetten of fonduen). In de zomer kan men het vlees ook op de barbecue grillen.
    • Heb je geen van bovengenoemd keukengerei, neem dan een grillpan, wok of een gewone bakpan en grill, roerbak of bak het in de keuken.
  10. Je kan ook spinazie nemen of een andere bladgroente om je vlees in te wikkelen.

Drankadvies

  • /

iNFOeDGE

Meer info over
Bulgogi (Wiki/En)
Nashi peer (Wiki/Nl)

Ook Interessant

Sjalotten43Steak Diane Bauru-SandwichBauru ciabatta43Steak Sarnie white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s