Bauru – Een Lekker Broodje Rosbief

“Een Braziliaanse Klassieker„

Bauru-SandwichBauru is een populaire Braziliaanse sandwich. Het traditioneel recept bevat plakjes rosbief, tomaat, augurken en kaas (meestal mozzarella), geserveerd op een Frans stokbroodje.
De Bauru heeft een vrij goed gedocumenteerde geschiedenis. In 1934 ging een rechten-student “Casemiro Pinto Neto” (ook bekend als “Bauru” omdat hij afkomstig is van de gelijknamige stad in de staat São Paulo) ‘Ponto Chic’ binnen, een traditioneel eethuis en ontmoetingsplaats voor studenten, en vroeg de kok om een ​​sandwich te bereiden met zijn specificaties. “Bauru’s Sandwich” was onmiddellijk een hit, en werd uiteindelijk het best verkochte gerecht in het eethuis.
Veel andere eetgelegenheden, bieden ook Bauru sandwiches genaamd, hoewel met verschillende combinaties van ingrediënten (zoals gesneden ham gebruiken in plaats van rosbief of gesneden brood in plaats van stokbrood). De stad Bauru is uiteindelijk uitgeroepen tot de traditionele Bauru als officiële sandwich van de stad, codificatie van het recept in een gemeentewet en het instellen van een officieel certificeringsprogramma.
Net als de meeste populaire sandwiches, hebben door de jaren heen vele variaties van de Baura ontwikkeld, en bijna in elk land zijn er ook variaties van deze klassieke sandwich (zie Variaties). Experimenteer erop los en beleg tot je het perfecte broodje voor jou vind!

KlassiekLunch │ 1 persoonBraziliëKoud

Benodigdheden

Bereiding:5m
Keukengerei
Snijplank (wit);
Broodmes;
Koksmes;
Antiaanbakpan;
Bakspaan
of spatelmes

Bereiding

  • Snij het broodje in de lengte doormidden en verwijder een gedeelte van het zachte kruim (het binnenste van het brood – zie tip 2).
  • Snij de bol mozzarella in 3 à 4 dikke plakken.
  • Warm een antiaanbakpan op een matig vuur op.
  • Leg vervolgens 3 à 4 plakken rosbief (2 à 3 mm dik – zie tip 3) in de pan, daarop de plakken mozzarella en dek alles af met een schaaltje of deksel.
  • Laat het geheel opwarmen totdat de kaas lekker smeuïg en kleverig is (2 à 3 minuutjes – zie tip 4).
  • Schep de rosbief met gesmolten kaas bovenop (zal de hele sandwich verwarmen) met een bakspaan of spatelmes uit de pan en leg op de onderste kant van het broodje.
  • Leg volgens 3 à 4 plakjes tomaat op de kaas en daarop plakjes augurk.
  • Breng op smaak met een snufje zout en de oregano.
  • Plaats onmiddellijk de bovenkant van het broodje erop en druk deze lichtjes aan: je wilt dat de kaas een beetje uit het broodje sijpelt.

Serveren

  • Dien meteen op. Aprecie a sua refeição!

Tips

  1. De grootte van de broodjes beslis je zelf, ergens tussen de 15 à 25 cm, zolang ze maar lekker krokant aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant zijn.
  2. Je hoeft het kruim niet te verwijderen, maar het is volgens het origineel recept. De vrijgekomen plaats wordt opgevuld met het rijkelijk beleg.
  3. Als je dit broodje voor veel volk klaarmaakt, is het misschien aangeraden dat je de rosbief zelf klaarmaakt. Is dit maar voor een beperkt publiek, kan je het beter bij de slager halen.
  4. Smelten van kaas:
    • Je kan de rosbief ook in de oven leggen onder de grill, met daarop de mozzarella. Na 3 à 4  minuten grillen, als de mozzarella lekker smeuïg is, kan je het eruit halen en op het broodje leggen.
    • Of je kan de mozzarella ook laten smelten in de microgolfoven/magnetron.
  5. Je kan ook nog wat mayonaise erop smeren of een andere saus en afwerken met een blaadje sla.

Drankadvies

  • /

Variaties

Bauru #2
gebruik meerdere kazen ipv enkel mozzarella (al dan niet geraspt)
Portugese Bauru
vervang de rosbief door gekookte ham
Franse Bauru
broodje, rosbief, gruyere kaas, Dijon mosterd
Italiaanse Bauru
broodje, rosbief, mozzarella, Parmaham, zongedroogde tomaatjes, oregano
USA Bauru
broodje, rosbief, mozzarella, sla, tomaat, augurken
Gaucho Bauru
broodje, rosbief, emmentaler, andijvie, tomaat
New York Bauru
2 sneetjes brood, gekookte ham, kaas, tomaat en oregano

iNFOeDGE

Meer info over
Officieel recept (Portugees)
Historie van de sandwich Bauru (Portugees)
Casemiro verteld het verhaal zelf (Portugees)
Ponto Chic (Portugees)

Ook Interessant

ciabatta43Steak Sarnie spek_ijsbergsla_tomaten43BLT Sandwich casinobrood43Tuna Melt white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s