Bitotsjki – Gepaneerde Gehaktballetjes

“Een overheerlijke snack„

bitotsjkiDe Russische keuken is niet zo populair in de lage landen, misschien omdat de gerechten bijna niet uit te spreken: borsjtsj, sjtsji, pirog, pelmeni, bitotsjki … Maar dat wil niet zeggen dat het niet lekker zou zijn, neen in tegendeel en je kan oefenen op de uitspraak.
Foodiefans kunnen op culiniar gebied heerlijk genieten van Russische specialiteiten zoals draniki (pannenkoekjes van geraspte aardappelen), blini (gistpannenkoekjes), salat is seldi (haringsalade), borstjsj (typisch Russische bietensoep), pirosjki (gevulde deegkussentjes), indeika s abrikosami (kip met abrikozen) en deze bitotsjki (Russische gehaktballetjes).
Deze gepaneerde, gebakken gehaktballetjes zijn het proberen waard om de Russische keuken eens te ontdekken en op een gemakkelijke manier, want ze zijn niet moeilijk om te maken.
Deze balletjes zijn heerlijk en bijzonder, overheerlijk als snack.

KlassiekSnacks4 personenRuslandWarm

Benodigdheden

  • Rundergehakt – 500 gr
  • Rozijnen – 50 gr (gehakt)
  • Walnoten – 50 gr (gehakt)
  • Ui – 1 st (gesnipperd)
  • Eieren – 2 st (kraakvers)
  • Peterselie – 1 tl (fijngesnipperd)
  • Bloem – 50 gr
  • Paneermeel – 50 gr
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Olie – 2 el
  • Frituurolie

Bereiding:15m

Keukengerei
Bakpan;
2 mengkommen;
Vork of garde;
3 borden;
Diepe bakpan
(of frituurpan);
Keukenpapier;
Serveerschaal

Bereiding

  • Verhit de olie in een pan, voeg de ui toe en fruit deze gedurende drie minuten of tot de ui glazig is. Verwijder de pan van het vuur en laat wat afkoelen.
  • Doe het gehakt, de ui, de rozijnen, de walnoten, 1 ei (ei eerst loskloppen met een vork) en de peterselie in een mengkom. Kruiden met peper en zout naar smaak.
  • Meng het geheel goed doorelkaar. Blijf het geheel met de hand kneden totdat het een compacte massa is en alles goed gemengd is.
  • Vorm er 20 à 30 kleine balletjes van, in de palm van de handen, ter grootte van een pingpongballetje/2,5cm (maak de handen af en toe nat, dan blijft het gehakt niet of toch minder aan de handpalmen plakken – zie tip 1) en leg ze in de mengkom.
  • Doe de bloem in één bord, het tweede ei in een ander bord (ei wel eerst loskloppen met een vork) en in het derde bord toe je het paneermeel (of wit broodkruim).
  • Rol de balletjes eerst door de bloem, dan door het losgeklopt ei en vervolgens door de paneermeel.
  • Verhit een flinke laag olie in een diepe bakpan (zie tip 2), doe er wat balletjes in (opgepast voor rondspattend vet) en frituur de balletjes op middelhoog vuur aan alle kanten goudbruin in ongeveer 5 minuten (bak/frituur niet teveel balletjes te gelijk, anders koelt de olie snel af en krijg je vettige balletjes).
  • Schep de gare, goudbruine balletjes eruit met een frituurspaan of schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveren

  • Serveer de balletjes warm of koud.

Tips

  1. De balletjes moet je in twee beten kunnen opeten.
  2. Je kunt dit ook in een frituurpan doen, natuurlijk!

Drankadvies

  • /

Poll

Doe mee aan een poll rond dit gerecht.

Ook Interessant

Tomaten43Balletjes In Tomatensaus Allroundkrydda43Köttbullar caquelon-le-creuset43Albóndigas white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s