Kersenconfituur – Kersenjam

“Super makkelijk en super lekker, zelfgemaakte confituur„

kersen confituurGeen enkel ander fruit geeft je zo’n zomers gevoel als verse aardbeien en kersen. Elke zomer zie je langs de Vlaamse wegen de typische kraampjes met verse aardbeien en kersen. Als de kraampjes er zijn, zitten we midden in het hoogseizoen van het zomerfruit! Overal liggen heerlijke aardbeien en kersen.
Kersenconfituur/kersenjam is ook een klassieker in confituurland. Elk jaar wordt er uitgekeken naar deze heerlijke snoepjes onder de zon. Uiteraard zijn er 101 varianten op dit basisrecept. Met kersen kan je dan ook oneindig veel variëren: probeer zeker ook eens de combinatie met limoen, met cognac, met mengeling van kersen en aardbeien …
Is er een betere manier om de dag te starten dan met zelfgemaakte confituur/jam?

Zelf confituur/jam maken!? JA, omdat zelfgemaakt zoveel beter smaakt en, daarenboven, zelf confituur/jam maken is kinderspel en snel gemaakt. En als je confituur/jam zelf maakt, kan je voor smaak en afwisseling zorgen aan de ontbijttafel. Je kunt zelf vruchten met elkaar combineren en zo ook andere smaken creëren (zie tip 1).

KlassiekBeleg4 personenBelgiëKoud

Benodigdheden

Keukengerei
Officemes; Ontpitter;
Mengkom;
Kookpot met dikke bodem;
Houten roerspatel;
Confituurbokalen

Voorbereiding

  • Was de kersen, verwijder de steeltjes en ontpit de kersen
    • met behulp van een kersenontpitter (eenvoudig)
    • of door de kersen half door te snijden tot aan de pit en dan de pit met een mespunt of met je vingers eruit wippen (moeilijk)
    • of neem een paperclip, buig deze in de lengte en je hebt een lus om de pit uit de kers te halen (moeilijk)
  • Snij de ontpitte kersen in twee, zodat je geen te grote stukken hebt: er blijft 1 kg netto fruit over.
  • Doe de kersen, confituursuiker/geleisuiker (zie tip 2) en citroensap (zie tip 3) in een kom en schep het geheel goed om.
  • Laat alles enkele uren (4 à 5 uur, maar liefst 24 uur) afgesloten en in de koelkast rusten, zodat er zich siroop vormt (zie tip 4).
  • Zuivere confituurbokalen/jambokalen en de deksels in kokend water leggen om ze steriel te maken.

Bereiding

  • Doe de kersen, suiker en vrijgekomen sap in een kookpot en roer alles onder elkaar.
  • Breng aan de kook en laat, onder voortdurend roeren met een houten lepel, het geheel gedurende 4-tal minuten op een zacht vuurtje sudderen (bekijk de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van de suiker voor de exacte kooktijd!) of tot de confituur/jam is ingedikt (zie tip 5 en 6).
  • Schuim vervolgens af indien nodig met een schuimspaan en haal van het vuur (zie tip 7).
  • Schep de hete confituur/jam onmiddellijk in de steriele en uitgelekte glazen bokalen (vul ze helemaal tot aan de rand), sluit af met het schroefdeksel, draai ze om en en laat de confituur/jam zo 30 minuten afkoelen.
  • Plaats de bokalen terug recht en kleef er een etiket op, je kan ze nu 1 jaar op een koele, donkere plaats bewaren of er onmiddellijk van genieten na volledige afkoeling.

Serveren

  • Overheerlijk op de boterham of toast.

Tips

  1. Lees ook: Tips om confituur/jam, gelei en marmelade te maken.
  2. Normaal wordt per kilo vruchten één kilo confituursuiker (geleisuiker) gebruikt. Confituursuiker bestaat uit een mengeling van suiker en pectine (een verdikkingsmiddel), en verder nog citroenzuur en een bewaarmiddel.
    • De te gebruiken hoeveelheid van deze confituursuiker/geleisuiker hangt dus af van de hoeveelheid pectine die er in gemengd is. Er bestaan verschillende merken (van bv Candico, Dr Oetker, Tiense suiker, Van Gilse …) en ze hebben allemaal wel dezelfde kenmerken, maar verschillen onderling toch altijd ietsje.
    • Het is dus zeer belangrijk om de instructies op de verpakking te lezen, want afhankelijk van het merk of de soort suiker kan dit anders zijn.
    • Confituursuiker “1+1″ betekent 1 kg fruit en 1 kg suiker.
  3. Citroensap kan aangevuld worden door het sap van ½ sinaasappel.
  4. Je kan dit achterwege laten en het direct op het vuur zetten.
  5. Test of je confituur/jam de juiste dikte heeft. Doe een lepeltje warme confituur/jam op een koud bord en na 30 seconden hou je het bord scheef. Blijft de confituur/jam plakken tegen het bord en loopt hij niet uit, dan is je bereiding klaar.
  6. Als na de kooktijd (volgens de gebruiksaanwijzingen) blijkt dat de confituur/jam nog te lopend is, laat je bereiding dan nog een tweetal minuutjes verder koken: dat zou de klus moeten klaren. Als het niet indikt, voeg dan pectine toe.
  7. Wil je liever geen fruitstukjes in je confituur/jam , maak het fruit dan fijn met een pureestamper of staafmixer.

Variaties

Kersenconfituur met limoen
Aardbeien-Kersenconfituur
Kersenconfituur met cognac

Ook Interessant

bananen-43
Bananen confituur/jam
peren43
Peren confituur/jam
confituur-43
Tips om confituur/jam te maken
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s