Batida de Maracujá – Een Tropische Fruitcocktail

“Batidas zijn hemelse mixen„

Batida de MaracujáBatida is een lekkere Braziliaanse alcoholische zomercocktail. In het Portugees betekend Batida schudden (shaken). De cocktail is dan ook een soort fruitshake gemaakt met de nationale Braziliaanse rum “Cachaca”, vruchtensap en suiker. Batidas hebben vaak humoristische namen zoals engelen pis (een engeltje dat op je tong pist), maagden zweet, apenmelk, enz … De cocktail kan gemixt worden in een blender of geschud in een shaker.
De meest populaire vruchtensappen gebruikt in een Batida is passievruchtensap (Batida de Maracujá), cashew sap (Batida de caju), ananassap (Batida de Abacaxi), citroensap (Batida de Limão) en mangosap (Batida de Manga). Het is ook lekker om allerlei soorten vers of diepgevroren fruit toe te voegen aan een batida, maar in dat geval wordt hij zeker gemixt in een blender en niet geschud in een shaker (zie tip 4).
In Rio de Janeiro en São Paulo, worden batidas traditioneel geserveerd met het Braziliaanse nationale gerecht “feijoada”.
Dit Batida recept is er eentje met passievruchten. In deze cocktail wordt passievrucht gemengd met cachaça en vers limoensap om een lichte, ietsje scherpe en zeer tropische drankje te creëren, wat het een uitstekend zomer(feest)drankje maakt.

KlassiekCocktail1 persoonBraziliëKoudZomer

Benodigdheden

  • Cachaça – 6 cl (2 delen)
  • Passievruchtensap – 6 cl (2 delen)
  • Limoensap – 3 cl (vers – 1 deel)
  • Suikersiroop – 3 cl (1 deel)
  • IJsblokjes
  • Gemalen ijs

Keukengerei
Shaker of blender

Bereiding

  • Doe de cachaca (zie tip 1), vruchtensap (zie tip 2), limoensap en suikersiroop in een shaker samen met wat ijsblokjes of in een blender zonder ijsblokjes (zie tip 3).
  • Schud de shaker krachtig (of mix in een blender) gedurende 10 seconden.
  • Zeef het via een barzeef in een longdrinkglas gevuld met crushed ijs.

Serveren

  • Garneer met een partje limoen en lange rietjes.
  • Serveer onmiddellijk.

Tips

  1. Vervang Cachaca eens door vodka of, als je avontuurlijk bent, door sake.
  2. Vruchtensap is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit, bv ananassap, passievruchtensap … Je kunt deze kopen in een supermarkt, maar je kunt ze evengoed zelf persen met een juicer/sapcentrifuge.
  3. Men kan voor extra smaak wat stukjes vers fruit toevoegen (zoals passievruchten, ananas of mango), maar dan moet je het (glad) mixen in een blender samen met de rest van de ingrediënten.

Music

Batida de coco
door Derek Lopez

Variaties

Batida de Maracujá
met passievruchtensap
Batida de Limão
met citroensap
Batida de Abacaxi
met ananassap
Batida de Manga
met mangosap
Batida de Maça
met appelcider
Batida de …

Ook Interessant

kokosnoot43
Batida de Coco
tumbler-glas43
Caipirinha
kokosnoot43
Piña Colada
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s