Kaiserschmarrn – Een Heerlijke Lekkernij

“Het nationaal zoet gerecht van Oostenrijk„

Franz_Joseph_IKaiserschmarrn (ook: Kaiserschmarren) is een Oostenrijks gerecht. Het gerecht is een variant op onze gekende pannenkoek, bestaande uit bloem, eieren en melk. De pannenkoek wordt tijdens het laatste deel van het bakproces in stukjes gesneden/gescheurd en verder opgebakken.
Dit gerecht zou voor het eerst geserveerd zijn aan keizer Franz Joseph I (1830 – 1916) en keizerin Elisabeth (of Sissi, 1837-1898) van Oostenrijk, tijdens een jachtpartij in de Salzkammergut rond de eeuwwisseling, maar er zijn verschillende legendes over het ontstaan van deze pannenkoeken.
Maar het woord ‘Kaiser’ in Kaiserschmarrn heeft niets te maken met de keizer, het wordt net zo gebruikt als in het Nederlands de woorden ‘Koninklijk’ of ‘vorstelijk’ of in het Engels het woord ‘Royal’, wat zoveel betekend als ‘luxe’ (zoals Kir en Kir Royal). Er zijn in Oostenrijk ook Kaisersbrötchen (keizerbroodjes), Kaisersfleisch (keizersvlees), enz…
De luxe aan de Kaiserschmarrn was het gebruik van witte bloem, die destijds voornamelijk voor de rijken bestemd was.
De Schmarrnen komen in zowel een zoete als in een hartige vorm voor. De zoete Kaiserschmarren wordt traditioneel geserveerd met vruchtencompote (meestal van kwetsen, een soort pruimen, in het Oostenrijks ‘Zwetschkenröster’) en poedersuiker. Deze luchtige Kaiserschmarrn behoort tot de meest geliefde en bekendste Oostenrijkse meelgerechten of mehlspeisen. Het recept kent intussen talloze varianten (zie Variaties). Dit recept is verrijkt met rozijnen en suiker, waardoor het een ” süßspeise” is (zoete gerecht), geschikt voor een koning.

KlassiekHoofdgerecht 2 personen of Dessert 4 personenOostenrijkWarm

Benodigdheden

  • Tarwebloem – 250gr
  • Eieren – 5 st (kraakvers – zie tip 1)
  • Suiker – 2 volle el
  • Vanillesuiker – 2 zakjes
  • Melk – 5 dl
  • Roomboter – 50gr (ongezouten)
  • Rozijnen – 2 el (optioneel)
  • Zeezout – een mespuntje
  • Bloemsuiker

Bereiding:40m

Keukengerei
Keukenmachine,
handmixer
of garde;
4 mengkommen;
Spatel;
Bakpan Ø 24 cm;
2 vorken of
houten lepels;
Bord

Bereiding

  • Laat de rozijnen in een kommetje wellen (weken) in lauw water of een likeur naar keuze (bv rum) gedurende 30 minuten. Giet ze daarna af en dep ze droog.
  • Eieren (zie tip 1) splitsen in eigeel en eiwit. De mengkom voor het eiwit eerst ontvetten met wat citroensap en wrijf schoon met keukenpapier: dit is nodig om het eiwit stijf te krijgen.
  • De eigelen met de suiker, vanillesuiker en een snufje zout in een mengkom opkloppen met een garde of handmixer tot een lichtgele schuimig massa (of ruban – zie tip 2).
  • Roer de melk erdoor.
  • Spatel vervolgens geleidelijk de gezeefde bloem door het beslag.
  • Klop de eiwitten (zie tip 3) met een snufje zout in de vetvrije kom stijf op tot sneeuw.
  • Spatel voorzichtig het stijfgeklopt eiwit onder het deeg (dit zorgt voor een luchtig beslag).
  • Verhit 1 el van de boter op een laag tot half laag vuur in een bakpan en giet de helft van het beslag in de pan, ongeveer 0,5 à 1 cm dik. Strooi de rozijnen op het beslag.
  • Bak het beslag gedurende 4 minuten of tot de onderkant goudbruin is (zorg dat het deeg niet aanbakt).
  • Haal uit de pan, doe weer 1 el boter in de pan, draai de pannenkoek om (de pannenkoek mag breken) en bak de andere kant ook gedurende 4 minuten of tot de onderkant goudbruin is.
  • Scheur de pannenkoek vervolgens met twee vorken (of houten lepels als je ze bakt in een anti-aanbakpan) in slordige stukken (6 à 8-tal) uit elkaar en leg ze op een bord en hou warm.
  • Maak van de rest van het beslag op dezelfde manier ook Kaiserschmarrn.
  • Verhit de resterende boter en bak alle stukken pannenkoek – al omscheppend – nog ongeveer 2 minuten tot ze rondom goudbruin gebakken zijn (blijf opletten dat de stukken niet aanbranden).

Serveren

  • Verdeel de Kaiserschmarren over de borden en bestrooi rijkelijk met bloemsuiker.
  • Serveer eventueel met fruit compote: traditioneel serveert men het met zwetschkenröster (pruimencompote), maar preiselbeeren (veenbessen) of appelmoes is ook lekker.

Tips

  1. Gebruik eieren die op kamertemperatuur zijn: De eiwitten zijn dan makkelijker (sneller) stijf te kloppen.
  2. Ruban: eieren met suiker krachtig kloppen tot een gladde witte schuimige massa (de massa wordt niet wit, maar meer lichtgeel en toch noemt men dit wit kloppen) en er zich een lint vormt bij het opheffen van de klopper (dit kan wel enige tijd duren en is dus veel verder dan gewoon opgeklopte eieren voor een omelet).
  3. Bij het scheiden van de eieren er steeds op letten dat er geen eigeel mee onder de eiwitten zitten: zelfs een zeer kleine hoeveelheid eigeel zal de slaagkans om eiwit stijf te kloppen doen verminderen.

Drankadvies

  • /

Variaties

Weichselschmarrn
met kersen
Topfenschmarrn
met kwark
Kipferlschmarren
Rahmschmarren
Steirischer Kürbiskernschmarren
Grießschmarren
… schmarren, enz…

iNFOeDGE

Meer info over
Schmarrn (Wiki/De)
Oostenrijk (Wiki/Nl)
Franz Joseph I (Wiki/Nl)
keizerin Elisabeth (Sissi – Wiki/Nl)

Ook Interessant

bloem43
Pannenkoeken
butternut43
Pompoen pannenkoeken
appels-43
Pannenkoeken Met Appels En Calvados
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

2 reacties op “Kaiserschmarrn – Een Heerlijke Lekkernij

    • Met tip 1, enz… wordt “bereidingstip 1″ bedoeld. Ik zal “Bereidingstips” aanpassen naar “Tips”, is misschien eenvoudiger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s