Rösti – Aardappelkoekjes

“Geraspte en gebakken aardappelen„

geraspte-aardappelenRösti, een nationaal gerecht van het Duitstalige deel van Zwitserland, is van oorsprong een ontbijt voor boeren uit het kanton Bern.
Rösti wordt tegenwoordig meestal gegeten als bijgerecht naast vlees en groente. Rösti, een aardappelgerecht, bestaat uit geraspte aardappelen gebakken in een ronde koekvorm. Er bestaan veel varianten voor rösti. Zo kan het worden bereidt met voorgekookte aardappelen of rauwe aardappelen, ook de keuze van het aardappelras is bepalend voor een lekkere rösti. De rösti kan eventueel vermengd worden met spek, ui, kaas, tuinkruiden of appel. De omvang van een aardappelkoek kan variëren van hamburgergrootte tot bakpangrootte. De baktijden kunnen ook enorm verschillen: het al dan niet voorkoken van de aardappelen en de grootte van de rösti zijn hierin bepalend. Voor de bereiding van rösti wordt vetstof gebruikt, voor de één weinig, voor de andere veel en het soort vetstof kan ook verschillen: eendenvet, ganzenvet, reuzel, boter en/of olie. Deze variant wordt gemaakt met rauwe aardappels. Daardoor duurt het wel even voor hij klaar is, maar moeilijk is het niet.
Zelf geraspte en zelfgebakken aardappels zijn altijd lekkerder, dan welke diepvriesrösti ook!

KlassiekBijgerecht4 personenZwitserlandWarm

Benodigdheden

Bereiding: m
Keukengerei
Aardappelmesje;
Keukenhanddoek;
Grove rasp, mandoline of
foodprocessor;
Mengkom; Anti-aanbakpan;
Vlamverdeler; Bakspaan

Bereiding

  • Schil de aardappelen en spoel ze af onder koud stromend water.
  • Dep de aardappelen droog met een propere keukenhanddoek of keukenpapier.
  • Rasp met een grove rasp, mandoline of (de gemakkelijkste en supersnelle manier) foodprocessor de aardappelen in zeer dunne julienne, frietjes, sliertjes, reepjes.
  • Leg een propere keukenhanddoek open, leg er de geraspte aardappelen op, vouw de keukenhanddoek toe en wring de handdoek uit om zo het overtollige vocht uit de geraspte aardappel te halen.
  • Doe de aardappelen in een kom, kruid met peper en zout (en eventueel knoflookpoeder) en meng goed.
  • Als je werkt met een gasfornuis, leg je een vlamverdeler op het vuur.
  • Zet een anti-aanbakpan op het vuur, doe vetstof in de pan en verwarm het op (zie tip 3).
  • Schep een hoeveelheid geraspte aardappelen in de pan, verdeel ze gelijkmatig over de bodem en druk ze plat en stevig aan met een bakspaan tot een ronde koek.
    • je kan vier kleine rösti’s maken (zie tip 4): zijn sneller gaar, maar je hebt verschillende baksels nodig vooraleer alle aardappelrasp op is.
    • of één grote rösti : je hebt maar één, maximum twee, baksel, maar is minder snel gaar.
  • Laat de aardappelkoek op laag vuur bakken/garen (zie tip 5). Hoe lang hangt af van de grote van de koek (zie tip 6):
    • 4 à 5 minuten voor kleine dunne koekjes per kant
    • 15 à 20 minuten per kant voor een grote dikke koek ter grootte van de bakpan
  • Is de onderkant goudbruin, draai dan de rösti(‘s) om met een bakspaan of paletmes  (zie tip 7) en bak ook de andere kant langzaam goudbruin: een perfect gebakken rösti is licht goudbruin en lekker krokant van buiten, tikje smeuïg en zacht van binnen, zacht van smaak en niet te vettig.
  • Laat uitlekken op keukenpapier terwijl je, indien er nog over is, de rest van de aardappelrasp bakt.
  • Als je een grote rösti hebt gebakken, snij ze dan in vier parten.

Serveren

  • Je kan rösti serveren bij een stukje vlees, gevogelte, wild, vis…

Tips

  1. Kies steeds voor bloemige melige zemelrijke aardappelen, zoals bintje. Zetmeel zorgt ervoor dat de rösti samen blijft en mooi zijn vorm behoud.
  2. Voor de lekkerste rösti bak je ze het best in eendenvet, ganzenvet of reuzel. Maar je kan ze ook in (geklaarde) boter en/of bakolie (zoals zonnebloemolie, maïsolie …) bakken, maar vind ze dan minder lekker: is natuurlijk een kwestie van smaak.
  3. Je kán ook zonder vet bakken in een anti-aanbakpan, maar mét wat vetstof smaakt het toch veel lekkerder
  4. Mooie rondjes maak je met behulp van metalen dresseerringen.
  5. Gaar de aardappelkoek niet te snel en op een te hoog vuur, anders wordt de korst donkerbruin (tot zelfs zwart) en hard, terwijl de koek van binnen nog rauw zal zijn!
  6. Je kunt deze rösti ook maken met aardappels die eerst 8 à 10 gekookt hebben. Het voordeel is dat je de koekjes sneller gaar kunt bakken. De nadelen zijn dat je de aardappels eerst wat moet laten afkoelen vooraleer je ze kunt raspen (tenzij je werkt met een foodprocessor), het mengsel wordt plakkeriger en de rösti massiever.
  7. Het draaien van de rösti kan ook met behulp van een bord: leg een bord op de rösti en keer met één hand de bakpan om terwijl je met de andere hand het bord goed vasthoudt (eventueel ovenwanten gebruiken). De goudbruin gebakken kant ligt nu boven. Laat de rösti in de pan glijden met de ongebakken kant naar beneden.

Drankadvies

  • /

iNFOeDGE

Meer info over
Zwitserland (Wiki/Nl)
Bern (Kanton – Wiki/Nl)

Ook Interessant

Aardappelen1-43
Hertoginnen aardappelen
ovale aardappelen
Hasselback Aardappelen
aardappel-43
Gratin Dauphinois
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s