Tom Collins – Een Gin Sour

“Een uitstekende ‘slurper’ voor warme zomerdagen„

longdrinks-43Een Tom Collins is een Sour-cocktail op basis van gin, citroensap, suikersiroop en sodawater (koolzuurhoudend water). Deze cocktail werd ongeveer in het begin van de 19de eeuw geboren. Hij werd voor het eerst gemengd in het Limmer’s hotel in Londen, Engeland door een barman die Collins heette. Oorspronkelijk werd er jenever gebruikt als basis, maar die werd later vervangen door Old Tom Gin. Zo kwam de cocktail aan z’n naam. Of werd het uitgevonden in het Plater’s hotel in St. Louis, Verenigde Staten in de jaren 1850? Wat we zeker weten is dat er veel variaties zijn op deze Tom Collins: zie Variaties!
De Tom Collins is een klassieke Bombay Sapphire cocktail waarin een verrassende reeks smaakervaringen schuilt, gaande van zoet tot zuur en van sterk tot delicaat.

KlassiekCocktail1 persoonEngelandKoudZomer

Benodigdheden

  • Gin – 5 cl (2½ deel – zie tip 1)
  • Citroensap – 3 cl (1½ deel)
  • Suikersiroop – 2 cl (1 deel)
  • Bruisend water – 10 cl (5 delen – zie tip 2)
  • Citroenschijfje
  • Maraschino kers (optioneel)
  • IJsblokjes

Keukengerei
Cocktailshaker;
Barzeef

Bereiding

  • Vul je cocktailshaker met gin (zie tip 3), citroensap en de suikersiroop (zie tip 4).
  • Even, maar krachtig schudden.
  • Zeef het mengsel via een barzeef in een met ijsblokjes gevuld Collins glas (wordt ook highball- of longdrinkglas genoemd).
  • Vul voorzichtig op met bruiswater.

Serveren

  • Garneer het glas met een schijfje citroen (zie tip 5) en eventueel een maraschino kers.
  • Serveer met een rietje.

Tips

  1. Traditioneel gebruikt men Bombay Sapphire gin voor deze cocktail, maar je kan het ook eens proberen met een Gordon’s London Dry Gin, Hendrick’s Gin, Tanqueray Ten, Plymouth, Beefeater 24, Monkey 47, Gin Mare, Gordon’s Gin, Mombasa, Bulldog, Geranium Gin of andere gin. Gin kan dan ook sterk variëren in smaak, van aromatisch en kruidig naar droog en sterk: het is aan jou om het gin-merk te vinden die voor jou het best smaakt.
  2. Bruisend water (ook gekend als bruiswater, sodawater, clubsoda, sparkling water, seltzer water, koolzuurhoudend water) zoals Spa Rood, Chaudfontaine Rood, Ordal Rood, Apollinaris, Badoit, Tönissteiner Sprudel, Perrier …
  3. De verhoudingen kunnen verschillen naargelang de barman. Zo zegt het IBA dat de verhoudingen het volgende moeten zijn: 3 delen gin (4,5 cl), 2 delen citroensap (3 cl), 1 deel suikersiroop (1,5 cl) en 4 delen bruiswater (6 cl).
  4. Normaal gebruikt met rietsuiker om deze suikersiroop te maken, maar beter is toch poedersuiker of ultra fijne suiker (2 delen) te mengen met water (1 deel). Dit suiker lost beter op in koude vloeistof.
  5. Kan ook met een sinaasappelschijfje.

Variaties

Brandy Collins
met brandy
Jack Collins
met applejack
Jock Collins
met Schotse whisky
John Collins
met rye whisky of bourbon
Comrade Collins
met wodka
José Collins
met tequila
Juan Collins
met Hornitos Plata Tequila
Judy Collins
met melk
Michael Collins
met Ierse whiskey, genoemd naar de Ierse leider Michael Collins
Pedro Collins
met rum
Phil Collins
met tequila, Ierse whiskey, wodka, rum, en bier. genoemd naar de muzikant Phil Collins
Ron Collins
met rum
Sam Collins
met veel gin
Sandy Collins
met Schotse whisky
Vodka Collins
met wodka

iNFOeDGE

Meer info over
Bombay Sapphire Gin (Officiële website/En)
Old Tom Gin (Officiële website/En)

Ook Interessant

tumbler-glas43
Caipirinha
viva_cuba_libre43
Cuba Libre
yerba-buena43
Mojito
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s