G & T – Gin Tonic

“Een heerlijk verfrissende mix dat je nooit verveelt!„

tonic_waterEen gin en tonic is een longdrinkcocktail gemaakt met gin en tonicwater uitgegoten over ijs. Het wordt meestal versierd met een schijfje of partje limoen.
Gin en tonic wordt in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada en Ierland meestal aangeduid als een “G & T”.  In sommige delen van de wereld (bv België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Korea, Spanje, Turkije …), wordt de “en” uit ‘gin en tonic’ weggelaten en noemt men het gewoon “Gin Tonic”. Sommige merken van gin vervangen het woord “gin” met hun eigen merk of initialen (bv “Sapphire & Tonic of S & T” voor de Bombay Sapphire, “Hendrick’s & Tonic of H & T” voor de Hendrick’s Gin en “T & T” voor het Tanqueray (zie tip 2).
Deze cocktail werd ingevoerd door het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie in India. In India en andere tropische gebieden was malaria een hardnekkig probleem. In de jaren 1700 werd ontdekt dat kinine (een organische verbinding) een medicinale werking had om malaria te behandelen, groot nadeel was dat de kinine-oplossing onaangenaam bitter was om te drinken. Britse officieren in India voegde er, eind 18e begin 19e eeuw, een mengsel van water, suiker, limoen en gin aan de kinine toe, om zo de drank beter verteerbaar te maken. Kinine wordt nu niet meer gebruikt als een anti-malaria (moeraskoorts), maar wel als smaaktoevoeging in waters. Vandaag de dag bevat tonic wel veel minder kinine, waardoor de bitterheid aangenaam en verfrissend is. Tonic water (of Indian tonic water) is een koolzuurhoudende frisdrank, waarbij kinine is in opgelost en gin is een sterke drank die zijn smaak krijgt van jeneverbessen. Vanwege zijn historische band met warme klimaten, is gin-tonic dan ook een populaire cocktail tijdens de warmere maanden.
Een G&T maken is heel eenvoudig, maar wat cruciaal is voor een perfect eindresultaat is de keuze van gin, tonic, verhouding en het extra aroma (zie tip 1 tem 6).

KlassiekCocktails1 persoonEngelandKoudZomer

Benodigdheden

  • Gin – 4,5 à 6 cl (zie tip 1)
  • Tonic – 1 flesje van 20 cl (koud – zie tip 2)
  • IJsblokjes – 4 à 8 st
  • Limoen – zeste, schijfje of partje

Keukengerei
Highballglas;
Roerlepel

Bereiding

  • Vul het lang, smal longdrinkglas -bijna- op met ijsblokjes (zie tip 3).
  • Schenk over het ijs de gin (zie tip 4).
  • Vul het glas aan met 5 cl tonic (zie tip 5).
  • Roer goed door met een lepel.

Serveren

  • Wrijf eventueel eerst met de limoen langs de rand van het glas om zo nog wat subtiele aroma’s achter te laten en garneer de cocktail met de zeste, schijfje of partje limoen op de rand of in het glas (zie tip 6 en 7).
  • Plaats de rest van de tonic in het flesje naast de cocktail, zodat je naar eigen voorkeur kunt bijschenken.
  • Neem uw tijd en geniet!

Tips

  1. Natuurlijk maakt een Gordon’s London Dry Gin, Bombay Sapphire, Hendrick’s Gin, Tanqueray Ten, Plymouth, Beefeater 24, Monkey 47, Gin Mare, Mombasa, Bulldog, Geranium Gin of andere gin een andere Gin Tonic. Gin kan dan ook sterk variëren in smaak, van aromatisch en kruidig naar droog en sterk: het is aan jou om het gin-merk te vinden die voor jou het best combineert met tonic.
  2. Zoals Gin maakt natuurlijk ook een tonic, zoals een Schweppes Indian Tonic, Royal Club, Fever Tree, Thomas Henry, 1724, Q Tonic, Fentimans of andere tonic een andere Gin Tonic. Elke tonic heeft zijn eigen samenstelling en smaaktoetsen, zoals bitterder of zoeter, bruisend of parelend.
  3. Bijna, omdat het niet de bedoeling is je lippen te bevriezen. Maar ook weer niet te weinig, want de ijsblokjes houden de cocktail langer fris, waardoor het ijs langzamer smelt en dus de cocktail langzamer verdunt met het smeltwater.
  4. De hoeveelheid gin is afhankelijk van je smaak, waardoor dit verschilt van per persoon tot persoon, maar zeker niet meer dan 6 cl en niet minder dan 4,5 cl gin.
  5. De hoeveelheid tonic kies je zelf, probeer hier uw eigen smaak te ontdekken: mogelijke verhoudingen van gin-tonic zijn 1-1, 1-2, 1-3 en 2-3.
  6. Het klassieke aroma is limoen, maar waarom niet afwijken van dit garnituur en naargelang de gin een ander aroma gebruiken, zoals
    • Citrusvruchten: partje limoen, citroen, roze pompelmoes of sinaasappel.
    • Kruiden en specerijen: koriander, munt, kardemom, kaneelstokje, rozemarijntakje, stukje citroengras of gember (flinterdunne gekneusde schijfjes).
    • Bessen: druiven, frambozen of jeneverbes.
    • Andere: schijfje komkommer, chocolade.
  7. Experimenteer en vind jou favoriete gin, tonic en aroma voor jouw perfecte G & T: gaat jou smaak naar licht, verfrissend, kruidig, pittig, complex, exotisch, fris …
  1. Wat is jou perfecte G & T?
    Welke gin, tonic en extra aroma gebruik je?
    Wat is jouw perfecte verhouding tussen gin en tonic?

Music

Mi gin tonic
door Andres Calamaro

iNFOeDGE

Meer info over
Kinine (Wiki/Nl)
Britse Oost-Indische Compagnie (Wiki/Nl)
Malaria (Wiki/Nl)

Ook Interessant

cocktailglas43
Seventh Heaven
longdrinks-43
Mojito
summer43
Summer Cocktails
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s